El Consell d'Europa ha decidit obrir una investigació contra Espanya i Turquia, per la manera d'utilitzar la justícia per posar fi als conflictes catalans i kurds. El Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària ha aprovat, segons explica 'Vilaweb', un primer document, que podria desembocar en una votació en el Consell.
Una vintena de membres de l'Assemblea de diversos països i grups parlamentaris expressaven, a principis d'any, «pel creixent nombre de polítics nacionals, regionals i locals processats» per les declaracions que havien fet durant el seu mandat, especialment a Espanya i a Turquia. Així doncs, es va efectuar un document de treball on es recullen casos que han suposat alguna vulneració dels drets fonamentals a l'estat espanyol i a Turquia i finalment, s'enviarà una missió investigadora per estudiar els casos.
Qüestiona l'acusació de rebel·lió
Al document es detalla la persecució política contra els independentistes catalans així com els fets que es van viure la tardor del 2017 amb l'1-O i la repressió judicial d'aquells que van impulsar el referèndum. En aquest sentit es qüestiona l'acusació de rebel·lió, ja que no veuen violència per part de la gent que va participar en el referèndum.
En l'escrit, el letó socialista Boris Cilevics detalla que la fiscalia i el Tribunal Suprem espanyol «van adoptar una innovadora interpretació del requisit de la violència per al crim de rebel·lió anomenada 'violència sense violència' o 'violència sense sang'» tot destacant que les manifestacions van ser pacífiques i posant en relleu l'ús de les porres i bales de goma per part de la policia.
És en aquesta interpretació del concepte de violència on Cilevics veu una possible violació del Conveni Europeu dels Drets Humans. També posa en dubte la neutralitat dels tribunals espanyols per l'ús injust de la presó preventiva i les denúncies de violacions del dret de la defensa. És per aquest motiu que demana visitar Madrid i Barcelona per poder disposar de més material i elaborar un informe definitiu que pugui ser votat a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.