Poc abans de la sentència del Suprem que dictarà el futur dels presos que van protagonitzar l'1 d'octubre del 2017, ja es vaticinen les que podrien ser les conseqüències de l'auto judicial. Així mateix, els 12 acusats no seran els únics afectats en cas que aquesta sigui condemnatòria, sinó que també serà transcendental per a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Posantí.
Una condemna, que sembla ser el resultat més probable, determinaria la detenció dels exiliats i la seva extradició, o bé la tramitació d'una nova euroordre. Ara bé, l'únic capacitat per a materialitzar qualsevol de tots dos casos és Pablo Llarena, el jutge que va instruir el procés i que ha congelat l'epíleg judicial a l'espera de l'actuació del Suprem.
Llarena podria no tornar a tramitar les euroordres
Segons avança 'El Periódico', hi ha la possibilitat que Llarena no torni a tramitar les euroordres, encara que el mateix mitjà de comunicació assenyala la incoherència d'aquesta, ja que el magistrat sempre ha advocat perquè els acusats responguin davant els tribunals.
Les mateixes fonts judicials que han donat a entendre aquesta dualitat relaten que les euroordres podran reactivar-se en tres situacions: Si Puigdemont decideix abandonar Bèlgica; en cas que la sentència sigui condemnatòria i la justícia belga segueixi en la línia de no lliurar a l'expresident; i, finalment, que el mateix òrgan jurídic espanyol l'ordeni.
La problemàtica de la immunitat de Junqueras
Tot sembla apuntar a una condemna per rebel·lió, ja que, en paral·lel, els set jutges encarregats de decidir el futur dels encausats van consultar a Europa el passat 1 de juliol el recurs de súplica presentat per Junqueras, en el qual demanava exercir com a eurodiputat. En aquesta línia, el Suprem, que va denegar el permís del líder d'ERC per a sortir de presó per a recollir l'acta, va argumentar que el desplaçament d'aquest a Brussel·les seria un veritable perill per a la resolució de la sentència.
Amb l'únic fi de dur a terme adequadament la materialització de la decisió judicial, el tribunal màxim espanyol va assenyalar que l'acceptació de Luxemburg de Junqueras i la constatació en acta atorgarien immunitat al polític i això, per tant, afectaria l'emissió de la condemna. No obstant això, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha posposat la vista sobre la immunitat de Junqueras per al pròxim 14 d'octubre.
Seqüeles per al PSOE
Cal destacar que les conseqüències de la sentència que tindrà lloc en aquesta tardor comportaran, a part dels geopolítics, efectes en la segona investidura de Pedro Sánchez, qui la setmana passada va moure fitxa i va decidir dialogar amb els partits nacionalistes catalans amb la finalitat d'aconseguir el seu suport. Ara bé, una sentència condemnatòria podria limitar el suport d'ERC, mentre que, d'altra banda, afegint la data de la Diada de Catalunya, l'ANC pressionarà perquè Sánchez no romangui a Moncloa.