Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aconsegueixen convertir el fred de l’univers en electricitat a la Terra

Aconsegueixen convertir el fred extrem de l’univers en electricitat a la Terra

Un grup de científics ha generat energia a partir de la diferencia de temperatura entre la Terra i l’espai exterior. El dispositiu està en fase inicial i obre la porta a un futur més sostenible

Aconsegueixen convertir el fred de l’univers en electricitat a la Terra
Aconsegueixen convertir el fred de l’univers en electricitat a la Terra | Arxiu

 

Un grup internacional de científics ha aconseguit per primera vegada convertir les extremadament baixes temperatures de l’univers en electricitat. Aquesta gran fita s’ha assolit a partir d’un infraroig que, des del nostre planeta, pot generar energia a partir de la diferència entre la temperatura terrestre i la que hi ha a l’espai exterior.

L’estudi, liderat pel professor Shanhui Fan i publicat a ‘Applied Physics Letters’, té l’objectiu de trobar un camí potencial per tal de generar electricitat com les cèl·lules solars, però que funcioni també de nit. «La immensitat de l’univers és un recurs termodinàmic», assegura Fan, que destaca la potencialitat de l’energia solar.

Inconvenients d’un sistema amb moltes coses a millorar

Un dels inconvenients d’aquest sistema és que, com tot panell solar, necessita sempre la llum del Sol per poder generar electricitat. El problema és que la tecnologia actual no permet recopilar energia solar per funcionar durant les hores sense aquesta llum  de forma eficient i molt duradora.

L'electricitat es crea a partir del contrast entre el fred exterior i la TºC de la Terra
L'electricitat es crea a partir del contrast entre el fred exterior i la TºC de la Terra | Arxiu

 

A més, aquest dispositiu és capaç de generar, de moment, tan sols 4 watts, xifra molt deficient, ja que els panells solars existents utilitzats per generar electricitat, per exemple, en edificis, generen entre 100 i 200 watts per metre quadrat. «La quantitat d’energia que podem generar amb aquest experiment està, per ara, molt per sota del que és el límit teòric», assegura Fan.

En aquest sentit, el científic assegura que aquest és un primer pas «molt prometedor» i que s’està buscant la manera de millorar l’aparell, amb l’objectiu que, en un futur, es pugui crear electricitat a partir de la calor residual que les màquines terrestres emeten a l’atmosfera. 

Aquest és, sens dubte, un pas més per aprofitar les energies renovables per tal que, de cara a un futur, els humans reduïm molt les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera a partir de les nostres activitats. Ara, però, s’està buscant aquesta font energètica duradora a l’espai exterior.

També et pot interessar...