Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Porta lateral de l'Hospital Sant Joan de Reus

El coronavirus endarrereix els projectes dels equipaments sanitaris de Reus

El desdoblament del CAP Sant Pere ha de portar un nou CAP al barri del Carme | La crisi també ha afectat la venda de l'Hospital i el trasllat del CMQ

Imatge de la nova zona blava del barri del Carme
L'espai de la nova zona blava del barri del Carme ha d'acabar acollint pisos protegits i un CAP | TarragonaDigital

El desdoblament del CAP Sant Pere de Reus cap a un nou equipament al barri del Carme es reprendrà pròximament. Una reunió entre l'Ajuntament de Reus i la Generalitat que s'ha de celebrar les pròximes setmanes ha de servir per començar a establir la ubicació del nou CAP.

Durant el balanç del primer any del mandat que ERC Reus va fer la setmana passada, Òscar Subirats, regidor de Salut i Ciutadania, va apuntar que la crisi de la Covid-19 havia tingut efectes negatius tant per aquest projecte com pel de traslladar el CMQ a l'antic Hospital Sant Joan.

El CAP del Carme, pendent de trobar ubicació

La zona dels carrers Closa de Freixa, Sant Benet, Sant Jaume, Baix del Carme i Sant Francesc del barri del Carme compta, des de fa uns dies, amb una nova zona blava. Tal com ja havia explicat el govern local, es tracta d'una actuació provisional, «a l'espera de l'execució dels diversos projectes d'equipaments i d'habitatge protegit que l'Ajuntament i la Generalitat tenen previst promoure en aquesta zona».

Entre aquests equipaments hi ha d'haver un CAP que acolliria una de les dues Àrees Bàsiques de Salut que, actualment, comparteixen espai al CAP Sant Pere. Subirats, però, apuntava la setmana passada que aquesta ubicació no està establerta, i que queda pendent almenys una reunió amb la Generalitat per aclarir-ho.

Segons exposava el regidor, «teníem una reunió bastant decisòria el mes de març i ja no es va produir i a partir d'aquí encara no l'hem pogut agendar; començarà a ser el primer desllorigador per poder tenir clara la ubicació d'on ha d'anar el CAP del barri del Carme».

El trasllat del CMQ, endarrerit pel coronavirus

No ha estat l'únic projecte en matèria d'equipaments sanitaris reusencs que s'ha vist afectat per l'impacte de la Covid-19. També ha passat amb el trasllat del CMQ, que havia de deixar el carrer de Gaudí per anar a l'antic Hospital Sant Joan durant aquesta primavera.

«Ens ha alterat els terminis perquè, ara que havíem acabat l'obra civil, estàvem fent els concursos d'aprovisionament d'equipament; hem hagut de tornar a començar pràcticament des de zero», admetia Subirats. La previsió actual és que aquests darrers passos es puguin completar els pròxims mesos.

Tal com ho estableix el regidor de Salut reusenc, «si la idea era obrir entre març i abril, al final això queda tot endarrerit i la intenció és que, abans que finalitzi l'any, al quart trimestre del 2020, puguem obrir el CMQ, i amb la intenció que si és més després de l'estiu, que no sigui a final d'any».

Porta lateral de l'Hospital Sant Joan de Reus
L'Hospital Sant Joan de Reus està a punt de canviar de mans | Laia Solanellas

El traspàs de l'Hospital Sant Joan, a l'estiu

El principal centre sanitari de la ciutat, l'Hospital Sant Joan, també ha vist endarrerits els terminis que s'havien establert inicialment per al seu traspàs. La gestió i l'edifici han de passar a mans de la Generalitat a través del traspàs d'accions per una banda, i de la liquidació de dos crèdits per l'altra.

Subirats detalla que «el que havia d'estar acabat al mes d'abril ho estem endarrerint fins al mes de juliol, que és el moment en el qual es liquiden les quotes dels crèdits i, per tant, és el moment en el qual es pot fer el traspàs tant de l'edifici com dels crèdits». El canvi de mans de les accions podria arribar abans, ja que no va vinculat al procés dels crèdits, però no hi ha cap data concreta sobre la taula.

Es tracta d'un dels processos que s'han d'executar perquè la Generalitat assumeixi, a través d'una nova empresa pública, la gestió de l'hospital de Reus. El procés, que va començar fa anys, no ha estat fàcil ni ràpid. Primer es va plantejar un consorci entre Ajuntament i Generalitat, una opció que, finalment, es va descartar.

De tot plegat també en va fer balanç la setmana passada Noemí Llauradó, portaveu d'ERC al consistori reusenc, vicealcaldessa i, durant el mandant anterior, responsable política de l'Hospital Sant Joan. «Ens vam trobar amb una situació complexa econòmicament i vam agafar el toro per les banyes», va declarar.

Va afegir, també, que «no tothom apostava perquè ens en sortíssim, i ens n'hem sortit; hi ha una solució per una situació que era molt complexa, hem complert».