Ajuntament i Generalitat volen traspassar l'Hospital Sant Joan abans de l'estiu

L'Ajuntament de Reus aprova el tràmit perquè la Generalitat assumeixi els crèdits contrets

L'Hospital Sant Joan ha de canviar de mans perquè el gestioni la Generalitat en lloc de l'Ajuntament de Reus. Aquest canvi, que fa anys que es persegueix i ha ensopegat amb nombrosos obstacles, semblava encarrilat a principis d'any, i des del govern municipal s'assegura que la situació actual podria allargar el procés en el temps, però no pas estroncar-ho. Durant el primer plenari telemàtic de Reus, el d'aquest divendres, també s'ha donat llum verda a un reforç temporal per al servei de recollida de brossa de prop d'un milió d'euros.

L'estat de l'arma ha provocat haver d'ajornar i modificar els tràmits previstos per l'Hospital Sant Joan, tot i que el regidor reusenc de Salut, Òscar Subirats, reivindica que el conveni «manté la solidesa i rigor». Aquest divendres, durant el plenari local, s'ha aprovat el mecanisme que ha de permetre que els crèdits contrets per a la construcció de l'hospital deixin de formar part de la comptabilitat de l'Ajuntament i els assumeixi la Generalitat de Catalunya.

CUP i PSC, per boca de la portaveu Marta Llorens i de la regidora Sandra Guaita respectivament, han afegit, al debat del tràmit concret, un nou debat sobre model sanitari i manca de finançament del centre reusenc. Un fet que ha retret l'alcalde, Carles Pellicer, que ha intentat debades restringir la discussió política al tràmit burocràtic concret.

Imatge del cartell exterior de l'Hospital Sant Joan
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

La Generalitat assumirà els crèdits de l'Hospital al juliol

Pel que fa als crèdits, una de les principals pedres en el camí del canvi de mans de l'Hospital, els assumirà la Generalitat. Es tracta de dos crèdits, un en mans d'un banc alemany, i un altre repartit entre diferents entitats en el que es coneix com un crèdit sindicat. En tots dos casos, la solució serà la mateixa, tot i que en un dels dos casos no estava previst així.

La Generalitat atorgarà un préstec a Reus Serveis Municipals que permetrà eixugar cada crèdit i fer que sigui la nova Empresa de Dret Públic —la que ha d'acabar gestionant l'Hospital Sant Joan— qui es converteixi en l'encarregada de retornar-los. Això passarà el pròxim 22 de juliol, una de les dates marcades en el contracte dels crèdits per poder-los liquidar.

Subirats ha insistit, al llarg del plenari, que «el conveni és sòlid i té tot el rigor i la consolidació necessària per continuar tirant-lo endavant». De fet, aquest tràmit per al canvi de mans dels crèdits podria arribar més tard que el canvi de mans de la gestió de l'Hospital. «La venda de la societat es pot fer abans» que la dels préstecs, segons ha afirmat Subirats, i ha apuntat que es treballa per no esperar fins al 22 de juliol perquè sigui el departament de Salut qui agafi les regnes del Sant Joan.