Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Pellicer i Jaume Renyer durant el ple telemàtic, amb una pantalla de videoconferència al davant

El primer ple telemàtic de Reus accelera el salt digital de l'Ajuntament

Aquest divendres s'ha celebrat el primer ple telemàtic de Reus

L'Ajuntament de Reus ha celebrat, aquest divendres, la primera sessió plenària telemàtica. La situació actual, amb el confinament decretat amb l'estat d'alarma, ha suposat que l'estructura informàtica que es preparava per casos puntuals de malalties o impediments d'algun membre del plenari s'hagi hagut d'accelerar i intensificar.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Aquest divendres, a les dotze del migdia, s'havia convocat una sessió extraordinària del ple municipal que, principalment, havia de servir per encarrilar dues qüestions força discutides els darrers mesos i anys. Per una banda, el reforç de vehicles per a la flota del servei de recollida de la brossa a través d'un lloguer de prop d'un milió d'euros. Per l'altra, els tràmits que han de permetre que els crèdits contrets per construir l'Hospital Sant Joan passin, igual que ho acabi fent el centre, a mans de la Generalitat.

S'intensifica la digitalització de l'Ajuntament de Reus

Tot plegat en paral·lel a la posada en marxa de l'estructura necessària per celebrar plens telemàtics. El nou Reglament Orgànic Municipal estableix aquesta possibilitat, tot i que com admet la mateixa regidora de Participació i Bon Govern, Montserrat Flores, s'havia pensat per situacions puntuals que afectessin algun regidor concret, no perquè cap dels 27 fos al saló de plens.

Flores ha valorat de manera «molt positiva» la manera com s'ha pogut desenvolupar la sessió. Per fer-ho, ha detallat, s'havien de preparar tres estructures diferents, «un gran repte» per als serveis municipals perquè no s'havien pogut fer les proves presencialment. Tot i això, considera, «s'ha assolit de manera satisfactòria perquè s'ha posat en marxa amb incidències mínimes que s'han resolt ràpidament».

El vot electrònic serà permanent

Per una banda s'havia d'habilitar una videoconferència on participessin els 27 membres del plenari més el personal municipal necessari de secretaria, intervenció i gerència. Amb aquest primer requisit es garantiria el dret a la intervenció i debat polític dels grups municipals. En segon lloc, detalla Flores, calia garantir el dret a vot.

Aquesta segona plataforma, exposa «es quedarà». Quan s'aixequi el confinament, al plenari se seguirà votant electrònicament, hauran desaparegut els vots a mà alçada. Una plataforma que, tot i que ha registrat alguna mínima incidència, ha permès que el ple es desenvolupés normalment. Amb això es vol garantir que no hi pot haver errors humans i que es guanya en agilitat a l'hora de comptar els vots i registrar-los a la documentació oficial.

La tercera branca que havia de fer possible el ple telemàtic d'aquest divendres era garantir que podria ser d'accés públic. El web municipal ha acollit l'emissió per Internet de la sessió que, tot i alguns problemes inicials, s'ha acabat estabilitzant i permetent el desenvolupament ordinari del ple.