Els cossos d'emergència operatius durant l'episodi d'aiguats al Montsià de dimecres passat van rescatar prop de dues-centes persones en diversos punts, particularment al càmping els Alfacs i altres zones d'Alcanar. Aquesta és la informació que consta a l'informe redactat per la Direcció General de Protecció Civil, que ha presentat aquest matí el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en la reunió del Govern.
Durant l'episodi, segons apunta l'informe, el telèfon d'emergències mèdiques 112 va atendre 711 trucades de ciutadans, que alertaven de 527 incidències. Per una banda, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va haver d'atendre desenes de persones. La Protecció Civil dels ajuntaments d'Alcanar i Ulldecona, juntament amb la Creu Roja, van haver d'acollir 87 persones, a més d'atendre'n onze en masies aïllades.
Prop de 300 voluntaris de diversos cossos i de localitats properes
Bombers, Salvament Marítim, Mossos d'Esquadra, policies locals i agents rurals van participar en les tasques de rescat de persones durant l'emergència. Segons Interior, tant Protecció Civil de la Generalitat com els ajuntaments afectats van mantenir un dispositiu de més d'un centenar de voluntaris, a banda de més de dos-cents voluntaris de diferents punts del territori que han contribuït a la neteja d'habitatges, carrers i infraestructures.
Segons constata Interior, gairebé 18.000 abonats van quedar sense subministrament elèctric pels aiguats, sobretot, de manera massiva, a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita. A més, es va veure afectada la xarxa de telefonia fixa i mòbil, en particular a Alcanar, on van caure més de 200 litres per metre quadrat.
La pluja va provocar un bon nombre d'incidències
Les pluges, segons recull el document, van arribar a acumular alçades d'aigua de 60 centímetres a les voreres i carrers d'aquest nucli de població. Tots els soterranis i aparcament de la zona més nova del nucli urbà es van inundar amb fins a dos metres d'aigua.
A les Cases d'Alcanar, una gran avinguda d'aigua va arribar a alçades d'un metre i mig. Es va inundar tota la part antiga del nucli urbà i es va obrir un gran esvoranc a la desembocadura del barranc, que va fer desaparèixer el vial paral·lel que transcorre per la façana marítima i va fer desaparèixer part del col·lector de sanejament.
També van resultar afectades torres d'alta tensió i a la zona d'Alcanar Platja es van descalçar parcel·les, es van veure afectats alguns habitatges i l'aigua va arrossegar vehicles i bungalous per inundacions al Càmping dels Alfacs. A més, tres centres educatius es van veure afectats.
L'informe de Protecció Civil assegura que la resposta va ser «coordinada i immediata»
A Ulldecona es van inundar baixos i locals, incloent-hi la biblioteca, l'Ajuntament i el pavelló, així com el polígon industrial. A Sant Carles de la Ràpita molts baixos de la zona nord del nucli urbà van quedar inundats i es van registrar danys en camins rurals. L'informe sosté que la resposta dels serveis d'emergències va ser «coordinada i immediata».
Durant els aiguats, segons l'informe de la Direcció General de Protecció Civil, es va treballar per «prioritzar les actuacions més urgents com ara els rescats de persones en situació de perill, per assegurar els serveis i infraestructures en perill, sense haver de lamentar danys personals rellevants». Ara, els municipis afectats esperen que el Govern demani la declaració de zona catastròfica per ajudar econòmicament a la recuperació.