La CUP de Reus exigeix a Montserrat Vilella que triï entre la regidoria municipal o l'alt càrrec de la Generalitat. El regidor Edgar Fernández ha acusat la portaveu de JxC-PDECat a l'Ajuntament de Reus d'incompatibilitat entre totes dues ocupacions. És per això que reclamen que, si no dimiteix d'un dels dos llocs, se la cessi.
Considera que són dos alts càrrecs, municipal i autonòmic, que necessiten una dedicació exclusiva. Fernández ha sentenciat que «la passivitat política dels governs, la incompetència política dels governs, les polítiques socials i el capitalisme actuals maten». En concret ha apuntat al govern de Reus, afirmant que «les polítiques que fa l'Ajuntament de Reus també maten».
S'ha referit al desnonament de Fàtima, previst novament per aquest dijous, però que finalment ha tornat a quedar suspès. Es tracta d'una dona que fa cinc anys que no té ni llum ni aigua i que pateix diabetis. El regidor cupaire considera que el desnonament s'ha pogut aturar per la pressió social, però no per la voluntat política del govern local.
«Fa dos dies, ni el jutge ni Serveis Socials podien fer res i, quan hi ha hagut una convocatòria per aturar el desnonament, han aparegut tres possibles solucions», ha etzibat. Recorda que l'aigua és un recurs que gestiona l'Ajuntament, com una part dels recursos d'habitatge públic del municipi. És per això que creu que «aquí es demostra o incompetència o molt mala fe».
Consideren incompatible ser regidor i tenir accions d'empreses energètiques
Ha carregat durament contra Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social. Un càrrec que, tal com ha subratllat Fernández, fa deu anys que ocupa. I en concret, pel fet d'ocupar, des de fa unes setmanes, la direcció general d'Autonomia Personal i Discapacitat de la Generalitat.
Aquesta posició, ha exposat, ha fet que Vilella hagi hagut de vendre «totes les accions que té en el sector sociosanitari privat». «Si fa deu anys que és regidora de Benestar Social a l'Ajuntament de Reus, com és que això sí que era compatible?», es pregunta Fernández. «Per nosaltres és incompatible èticament i políticament», ha sentenciat.
Ha ampliat la crítica als «regidors d'aquest Ajuntament amb accions a Endesa, a Iberdrola, a Gas Natural». Especialment quan «voten sistemàticament en contra d'aquelles polítiques públiques i socials que regulen el preu del mercat, que garanteixen que la gent té accés a la llum i l'aigua».
El que es produeix, segons la CUP, és que aquests regidors «tenen interessos econòmics» com a beneficiaris d'aquestes accions. En l'àmbit dels serveis bàsics, ha insistit en la crítica a la nova ordenança contra els sorolls. El darrer plenari la va aprovar, però des de l'oposició es va criticar la contradicció que suposava.
L'ordenança de Reus contra el soroll «no té sentit»
Amb la darrera pujada del preu de la llum, i la nova distribució horària, la franja menys cara és la de la nit. Així doncs, des d'algunes institucions s'ha animat la població, per exemple, a posar la rentadora durant aquestes hores. En canvi, l'ordenança contra el soroll de l'Ajuntament de Reus prohibeix la utilització d'electrodomèstics durant aquesta franja horària.
«Això no té sentit», ha etzibat Edgar Fernández. I encara contra l'ordenança, considera incomprensible que s'hagi aprovat el document i aquesta prohibició en concret «sense que s'hagi comprovat si això és un problema o no». Per últim, ha recordat que avui mateix, a les vuit del vespre, s'ha convocat una concentració a la plaça del Mercadal.
Forma part d'una campanya d'àmbit nacional contra la gestió actual dels serveis bàsics i, en concret, de l'energia. Porta per lema «Curtcircuitem-los. La llum és un dret, nacionalitzem-la!». La convocatòria preveu manifestar-se fins a les oficines que Endesa té a la Riera d'Aragó.