Trébol de 4 hojas: por qué es símbolo de la buena suerte

Descobreix per què el trèvol de quatre fulles porta sort

T'expliquem el poder d'aquesta planta, símbol de la bona fortuna

Tothom té arrelades determinades supersticions, com ara el fet que passar per sota d'unes escales podria atraure la mala fortuna i que la troballa d'un trèvol de quatre fulles simbolitzaria la bona sort, i podríem dir que es tractaria d'un trèvol de la fortuna.

Ara bé, t'has demanat mai quins orígens té aquesta suposició que diu que aquesta anomalia del trèvol podria vincular-se amb els bons presagis? Resulta senzill trobar un trèvol que tingui quatre fulles? I, es podria plantar a casa?

Tot seguit, t'expliquem tot això i més coses d'interès sobre aquestes plantes tan lligades a la fortuna.

En què consisteix el trèvol de quatre fulles?

Es tracta d'una variació bàsica del trèvol que veiem de manera excepcional, i sovint consisteix en una mutació del trèvol blanc. Els botànics han vinculat la seva aparició amb factors diferents, com ara la contaminació, la humitat, l'ambient, la composició que té la terra... Estadísticament, únicament hi ha un trèvol de quatre fulles per cada 10.000 trèvols.

Com és que es diu que el trèvol de quatre fulles porta sort?

La llegenda que ha relacionat aquesta planta amb les propietats màgiques no és gens nova: de fet, hi ha diversos autors que l'han situat pels volts del període clàssic, durant l'antiga Roma. D'altres, en canvi, argumenten que Eva, la primera dona, hauria trobat un trèvol de quatre fulles a l'Edèn.

Com que es tracta d'una planta ben peculiar, per als druides celtes que vivien on actualment hi ha Anglaterra aquests trèvols eren plantes sagrades que podien ajudar a sentir la presència dels dimonis. D'altra banda, a la Xina, el trèvol de quatre fulles constituïa tot un símbol de poder.

Durant l'edat mitjana, de fet, se'l va començar a veure com un trèvol de la bona sort, un amulet relacionat amb la benastrugança que conferia ventura eterna i prosperitat a la persona que en duia un. Es considerava una font de calma, de fama i de pau.

Trébol de 4 hojas: por qué es símbolo de la buena suerte
El trèvol es relaciona amb la bona ventura des de temps remots | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Més recentment, veiem com des del segle XIX es popularitza en gran mesura i es comença a veure en peces de joieria, sobretot a la ciutat de París. No era difícil observar trèvols de quatre fulles en corbates, botons, braçalets, collarets, punys... A mitjans del segle XX, a més, va guanyar encara més popularitat quan la coneguda marca Alfa Romeo va agafar-lo com a símbol.

Aplicacions i usos del trèvol de quatre fulles

Tal com hem explicat, la superstició popular estableix una connexió entre la noció de la bona fortuna i el trèvol de quatre fulles. Ara bé, a cada lloc això té una dimensió diferent: per exemple, a Bèlgica s'afirma que aquesta planta pot contribuir a guanyar judicis i,  a la Lorena, es veu com una ajuda per protegir-se dels fantasmes i del diable.

Antigament, fins i tot es va fer servir a nivell medicinal: el romà anomenat Plini, per exemple, va fer-lo servir per guarir les mossegades de les serps. En cas que et trobis en aquesta situació ara, però, és molt preferible que vagis al metge perquè et curi i no que confiïs la teva vida a un trèvol de quatre fulles. Igualment, destaca el fet que els druides se'n servien per als medicaments i les pocions, i que els mags també l'utilitzaven per a les pocions d'amor.

Però, atenció: alguns individus afirmaven que eren perjudicials, com en el cas de Sòfocles, que deia que tenien propietats verinoses.

Avui en dia, en cas que hagis aconseguit trobar un trèvol de quatre fulles i vulguis que et proporcioni bona fortuna, el pots situar a sota del llit per tal que repel·leixi les energies negatives. Igualment, podries deixar-lo dins d'un llibre perquè s'assequi, i la bona ventura et durarà un any. Si el poses a dins de la butxaca d'algú que t'estimes, a més, aquesta persona no se't podrà resistir més.

La connexió entre l'amor i el trèvol de quatre fulles no és res casual: antigament, hi havia una teoria que afirmava que la forma de les plantes tindria relació amb les seves propietats. Per això, es pensava que les fulles d'aquesta planta, amb la seva forma de cor, contribuïen a incrementar o a despertar el sentiment amorós.

Trébol de 4 hojas: por qué es símbolo de la buena suerte
Antigament es relacionava la forma de les fulles dels trèvols amb l'amor | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Les quatre fulles d'aquests trèvols es vinculen amb algun significat particular?

En funció de la cultura i/o civilització, aquesta mutació dels trèvols rep un sentit concret o un altre. Normalment, a Occident s'ha afirmat que les seves quatre fulles atrauen la riquesa, la fama i la salut. Igualment, el món cristià vincula la planta amb la sort i amb tres virtuts: la fe, l'esperança i la caritat. De la mateixa manera, es diu que atrauria la bona sort gràcies a la seva semblança amb una creu, que representa el principal símbol del cristianisme. D'altra banda, els anglosaxons estan convençuts que aquestes quatre fulles simbolitzen la salut, l'amor, la riquesa i la fama.

Podria conrear una d'aquestes plantes a casa meva?

Avui en dia, no és difícil trobar algun kit per tal de conrear un trèvol de quatre fulles a casa, amb l'objectiu d'atraure bones influències a nivell de la fortuna, de cridar la bona sort i de prendre el destí de la nostra ventura.

Per això, hauríem de situar el bulb d'aquestes plantes amb la punta mirant cap amunt, arran de la superfície de terra. La terra s'ha de regar i mantenir únicament fresca, però de manera constant, i s'hauria de conservar a aproximadament 20º C. Una gran part de les instruccions afirmen que, al cap d'un parell de dies, comença a aparèixer una punta de color verd petita, que durant els dies següents florirà i ens obsequiarà amb les quatre preuades fulles de la fortuna.

Això sí, hauries de saber una cosa: les plantes comercialitzades amb la denominació de trèvol de la sort en realitat són una classe de trèvol, anomenada trèvol vermell. Aquesta planta compta amb quatre petites fulles de color verd i, a la part central, de color vermell, i no serien com aquells trèvols de quatre fulles que apareixen tan escassament.

Perquè, de fet, les probabilitats de trobar un trèvol amb quatre fulles són ben baixes, i per això la llegenda afirma que qui en troba un sense estar-lo buscant tindrà la sort de poder gaudir realment del poder de la planta.

També et pot interessar...