Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les abelles són molt importants per mantenir la biodiversitat vegetal del món

La salut del planeta passa per conservar les abelles i altres pol·linitzadors

Avui 20 de maig, Dia Mundial de les Abelles, Ecologistes en Acció reclamen mesures urgents per protegir-les contra les amenaces ambientals, ja que generen molts beneficis a la biodiversitat
Les abelles són molt importants per mantenir la biodiversitat vegetal del món
Les abelles són molt importants per mantenir la biodiversitat vegetal del món i els cultius humans  | Pixabay

 

Les abelles són uns insectes força estigmatitzats per culpa de les seves picades però realment són molt importants per l’equilibri dels ecosistemes terrestres, la producció d’aliments i la riquesa de la biodiversitat. L'ONG Ecologistes en Acció ha reclamat aquest dilluns, Dia Mundial de les Abelles, que calen mesures urgents per defensar aquest insecte i altres pol·linitzadors contra el Canvi Climàtic i els agents químics que posen en perill la seva vida.

L'ONG alerta que el planeta patirà greus conseqüències ambientals, socials i econòmiques si desapareixen les abelles. Emprendran una campanya en la qual exigeix, en concret, la recuperació i la conservació d'hàbitats favorables per als pol·linitzadors, fomentar bones pràctiques agrícoles com l'agricultura ecològica i limitar els canvis d'usos de sòl, en particular l'agricultura intensiva.

A més, reclama la reducció a la meitat de l'ús de plaguicides en l'any 2023 i no autoritzar productes tòxics prohibits de forma excepcional, així com un major control per evitar la introducció de noves espècies exòtiques invasores i la propagació de les ja introduïdes. És important que facilitem un hàbitat amable per les abelles al medi natural, però també a les zones urbanes.

Gràcies a les abelles, més de 200.000 espècies vegetals s’estenen pel món i depenen el 70% dels cultius agrícoles

Ecologistes en Acció avisa que de la pol·linització depèn el 87,5% de les 308.000 espècies de plantes silvestres amb flors del món. D'aquesta manera, considera que la pol·linització afecta el 70% dels cultius de consum humà a Espanya, ja que entre altres productes ofereixen mel, cera, medicaments i contribueixen directament a la producció de fibres com el cotó, el lli i materials de construcció com la fusta.

A més, calculen que el servei essencial que ofereixen els pol·linitzadors aconsegueix un valor de 500.000 milions de dòlars a tot el món, 22.000 milions d'euros per a l'agricultura europea i més de 2.400 milions d'euros per a l'agricultura espanyola. I afegeix que en l'últim mig segle, el volum de producció de cultius que depenen dels pol·linitzadors ha augmentat en un 300% a nivell mundial, per la qual cosa adverteix que la subsistència humana depèn cada vegada més a la pol·linització.

Els pol·linitzadors permeten uns beneficis agrícoles valorats en 22.000 milions de d'euros a Europa
Els pol·linitzadors permeten uns beneficis agrícoles valorats en 22.000 milions de d'euros a Europa | Pixabay

 

La pèrdua de les abelles comporta conseqüències catastròfiques

Malauradament, en els últims 27 anys les poblacions d’aquests insectes s’ha reduït un 76% i la meitat de les espècies d’insectes s’està reduint notablement. Els activistes insisteixen que la desaparició dels pol·linitzadors pot provocar conseqüències catastròfiques a la nostra qualitat de vida i el funcionament dels ecosistemes.

Les principals amenaces contra les abelles són les activitats humanes, la contaminació dels seus hàbitats, el canvi d’un del sòl, els productes químics agrícoles i industrials, les malalties i paràsits, les espècies exòtiques invasores i el canvi climàtic.

També et pot interessar...