URGENT

L'ATM fa marxa enrere i crea per sorpresa la T-Familiar

Detecten càncer de pulmó a tres jubilats del Metro que es van exposar a l'amiant

A més, aquest mes s'han diagnosticat dos casos més a treballadors de TMB i la xifra s'eleva ja a 27 afectats
Amb aquests dos últims detectats, ja són 27 les persones afectades per l'amiant | Cedida

 

Més polèmica al voltant de l'amiant. En el marc de les revisions que s'estan duent a terme al personal jubilat del metro, concretament a l'àrea de manteniment, s'han diagnosticat tres casos de càncer de pulmó. Es tracta d'una malaltia relacionada amb una potencial exposició a l'amiant. D'aquesta manera, podrien haver emmalaltit pel contacte amb aquest material cancerígen.

 

Segons TMB, dos casos d'aquests ja estaven diagnosticats. Ara, el metge que s'encarrega de les revisions, Josep Tarrés, ha confirmat el diagnòstic. A més, s'està estudiant el cas d'un quart jubilat que també podria patir la malaltia a causa del contacte amb l'amiant.

 

Dos nous casos d'afectats per l'amiant

A més, TMB ha detectat en el darrer mes dos nous casos d'afectats per amiant i la xifra total ha pujat a 27. Concretament, hi ha 24 engruiximents pleurals, dos amb plaques pleurals, dos amb plaques pleurals no calcificades i una calcificada. 

 

Aquest mes s'ha diagnosticat un cas de malaltia professional i un d'engruiximent pleural, segons la informació del programa de vigilància de la salut del personal de Metro que hagi pogut estar exposat a l'amiant. El diagnòstic de malaltia professional correspon al treballador en actiu de l'àrea de Manteniment i Projectes que estava en situació d'incapacitat temporal i en observació. A partir de les anàlisis fetes s'ha determinat que pateix «una malaltia potencialment relacionada amb l'exposició a l'amiant».

 

«No vol dir que la causa certa de la malaltia sigui l'amiant»

A través d'un comunicat, TMB ha explicat que el cas es notificarà com a malaltia professional, tal com preveu la normativa per la qual es regeix el quadre de malalties professionals en el sistema de Seguretat Social i el criteri de notificació i registre, «la qual cosa no vol dir que la causa certa de la malaltia sigui l'amiant». Des del punt de vista clínic, aquest treballador segueix en situació d'incapacitat temporal.

 

D'altra banda, a partir de les proves de diagnòstic per la imatge i la valoració dels especialistes externs, s'ha diagnosticat un nou cas de manifestacions pleurals en què s'ha documentat la seva possible relació amb l'exposició a l'amiant.

 

Amb aquests nous casos, ja hi ha un total de 27 persones afectades. TMB ha apuntat que «cap d'aquestes afectacions es pot considerar una patologia greu i no ha requerit tractament mèdic, només s'ha recomanat un control periòdic més freqüent dins del programa de vigilància».

 

Un tercer té una malaltia relacionada i un quart derivat per estudi

TMB ha comunicat aquestes dades aquest dimecres als membres del Comitè de Seguretat i Salut de Metro. A més, s'ha informat sobre la vigilància de la salut específica per amiant al personal jubilat de l'àrea de manteniment. En total, s'han completat 46 visites, en les que s'han trobat els dos casos, que ja venien diagnosticats; més un tercer de malalties relacionades amb una potencial exposició a l'amiant. Una quarta persona s'ha derivat per fer un estudi.

 

TMB ha informat que s'està fent una nova tanda d'anàlisis de mostres d'aire i matèria sòlida amb les metodologies més exigents, per confirmar que les condicions ambientals a la xarxa són segures per als usuaris i els treballadors. La companyia ha destacat que fins ara totes les mostres recollides han donat negatiu.

 

Ja està en marxa el pla de desamiantatge, que preveu canviar 42 trens | CEDIDA

 

 

Pla de desamiantatge en marxa

Dins del pla de desamiantatge, TMB ha iniciat el procés per adquirir 42 trens que substituiran els més antics de les línies 1 i 3 –en part dels quals s'ha detectat pintura amb contingut d'amiant– per un valor de 447 milions d'euros. Hi ha també publicada la licitació del contracte per mantenir i desamiantar aquests trens i 21 més durant tres anys, així com una altra per donar continuïtat a la retirada de fibrociments en els pròxims dos anys. Fins ara s'han retirat un total de 108 tones i en queden unes 293, «equivalents al 0,007% del fibrociment instal·lat a Catalunya».

 

També et pot interessar...