Vaixell de Salvament Marítim

Embarcacions d'esbarjo: Les assegurances no cobreixen el rescat en alta mar

Els experts recomanen contractar cobertures addicionals a l'assegurança obligatòria de vaixells

Una avaria en el cotxe, quedar-se sense gasolina o necessitar un canvi de roda a mitja carretera. Es tracta de situacions comunes, a què la majoria de la població està acostumada i on el patró d'actuació està molt arrelat en la societat. Però, què passa si els problemes arriben al mig del mar, amb una embarcació?

Si bé la gran majoria de la població sap com funciona una assegurança de cotxe i l'ha utilitzat com a mínim una vegada, no passa el mateix amb les avaries al mar. Les persones que disposen d'embarcacions d'esbarjo i no són professionals del mitjà de transport marí no disposen d'informació suficient sobre com s'ha d'actuar en aquestes situacions si sorgeix algun problema enmig d'una tranquil·la navegació. 

Segons els experts, és preferible contractar cobertures addicionals a l'assegurança obligatòria per afrontar situacions que podrien suposar un pagament molt elevat.  Evidentment, existeix un codi legal marítim, en què s'estipula que  tots els mariners tenen l'obligació d'auxiliar a les persones que hagin sofert algun problema en el mar i, si es tem per la seva vida, posar-les fora de perill.

Per aquesta obra no es podrà demanar cap mena de compensació econòmica, ja que es tracta de la llei del mar, tot i haver assumit alguna mena de risc. Això no passa, però, amb l'ajuda a reparar la mateixa embarcació. S'estableix que l'auxiliador tindrà el dret a reclamar una compensació econòmica que podria ser equivalent al valor de l'embarcació. Tot i això, no es tracta d'una obligació, i tothom té dret a ajudar sense demanar res a canvi.

Vaixell de Salvament Marítim
Vaixell de Salvament Marítim | Twitter

 

L'actuació de Salvament Marítim

Salvament marítim és un organisme que depèn del Ministeri de Foment i que es dedica les 24 hores del dia a atendre les trucades d'auxili de tota mena d'embarcacions. Segons 'La Vanguardia', al voltant del 50% de les operacions que es realitzen són per atendre embarcacions d'esbarjo que tenen problemes.  Salvament Marítim acudeix a ajudar els navegants de manera gratuïta.

En cas de voler remolcar el vaixell fins al port més proper, l'organisme aplica una tarifa que s'estableix en funció de la distància, l'embarcació i els mitjans utilitzats. Aquests preus poden suposar un ingrés de diversos milers d'euros. És important saber que l'assegurança obligatòria no cobreix aquesta mena de despeses. Es fan càrrec dels danys a tercers, de les despeses de defensa de l'assegurat i de la reclamació de danys.

Així doncs, cal fixar-se en les cobertures opcionals, que potser cobriran aquest tipus de despeses. A més, cal tenir en compte totes aquestes consideracions també si les persones opten per llogar una embarcació, una tendència que actualment es troba en auge.

També et pot interessar...