L'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a l'empresa Uralita a pagar 3,5 milions d'euros a 14 veïns de Cerdanyola del Vallès i de Ripollet, que van ser afectats per l'exposició a l'amiant provinent d'una fàbrica d'aquesta empresa. La fàbrica en qüestió es va mantenir operativa entre els anys 1907 i 1997 a Cerdanyola, i es dedicava a la manufactura de productes derivats del fibrociment.
Els veïns de la zona van inhalar fibres d'asbests. Així les coses, tot i que alguns d'ells no tenien una relació directa amb l'empresa, sí que vivien amb treballadors de la fàbrica, portaven roba utilitzada dintre d'ella o vivien a prop de la zona en qüestió. Amb tot, i segons ha informat el Colectiu Ronda d'advocats, es tracta de la indemnització més gran imposada pels tribunals espanyols contra Uralita, però aquesta no és la primera multa que rep.
L'empresa coneixia el perill de les fibres d'amiant, però no va actuar per evitar-ho
En aquest sentit la mateixa Audiència de Madrid, l'any 2017, ja va indicar el criteri de responsabilitat d'Uralita per «les patologies que deriven de l'exposició ambiental i domèstica a l'amiant expulsat de forma temerària i incontrolada a l'exterior de l'empresa».
«Si les víctimes no haguessin rentat la roba de treball dels seus familiars contaminada per aquest material, si no haguessin viscut a les proximitats de les instal·lacions fabrils (d'Uralita), no haurien contret aquesta malaltia, tot i fumar, treballar amb galvanitzacions o s'empressin com torners, o almenys no existeix cap prova d'això», indica la sentència.
Així, doncs, es confirma que els demandants no haguessin estat afectats si no fos per la presència d'amiant a l'aire proper a l'empresa i la roba dels treballadors, que després portaven a casa ja contaminada.
El tribunal, a més, considera que Uralita no va actuar amb diligència exigible «coneixent el perill que portava la utilització i inhalació de les fibres d'amiant». Afirma que l'empresa va emetre «sense el control adequat a l'ambient exterior las fibres d'amiant de la seva explotació industrial, amb el qual va incórrer en responsabilitat civil de caràcter extracontractual pels danys causats a Cerdanyola del Vallès i Ripollet».
Conseqüències de la inhalació de fibres d'amiant
En general, els símptomes de la contaminació no apareixen fins uns 20 anys després de ser exposat a l'asbest. Els principals són tos crònica, dificultat respiratòria i dolor toràcic. Com a símptomes més destacats, també es troba el canvi de color, forma, textura i mida de les ungles. A més, també pot augmentar la mida de la punta dels dits i hi pot haver una pèrdua de l'angle que forma la sortida de les ungles.
Aquest material també es considera causa de càncer de pulmó, laringe i ovaris, entre altres. També pot provocar mesotelioma, un tipus de càncer poc comú que afecta els òrgans de la regió del pit i l'abdomen. Lamentablement, aquest tipus de càncer no té cura, només solucions per aconseguir reduir els símptomes. Com es pot preveure, la malaltia pot arribar a ser mortal.
Es disparen el nombre d'afectats a Cerdanyola i Ripollet
En el cas de Cerdanyola del Vallès i Ripollet, algunes de les persones demandants han mort a conseqüència de malalties causades per la inhalació. La indemnització, en aquest cas, anirà pels seus fills o hereus.
La xifra de persones afectades a Cerdanyola del Vallès i Ripollet per malalties causades per l'amiant arriba als 95 casos per any i milió d'habitants, quan l'habitual són 10 persones per cada milió.
Els números, però, no acaben aquí: el càncer de pleura o mesotelioma és una malaltia sense cura i l'únic origen reconegut és l'exposició a l'amiant. A la zona propera a Uralita, els afectats arriben a 47 per milió, quan els nivells normals són entre un i tres casos per milió d'habitants.