Ros-Oton

Xavier Ros-Oton, el destacat matemàtic que va ser protagonista als Premis Princesa de Girona

La seva feina és mundialment reconeguda i ha rebut una gran quantitat de premis

El doctor en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya, Xavier Ros-Oton, qui aquest dilluns es va endur un dels guardons de la Fundació Princesa de Girona, va ser el centre de les mirades després de pujar a recollir el premi amb un llaç groc a la solapa.

Amb tan sols 31 anys, Ros-Oton és un dels matemàtics més reconeguts a nivell mundial, segons exposa la mateixa fundació. Doctor per la UPC, es dedica a «investigar les equacions que mouen el món», tal com ell mateix va indicar en una de les seves conferències més reconegudes, i de fet, l'any 2018, va ser el matemàtic més citat de la seva edat del món.

Actualment es troba residint a Suïssa, en concret a Zurich, on treballa com a professor de matemàtiques. Especialista en equacions derivades, ha estat premiat amb diversos guardons a més del Princesa de Girona, tant nacionalment com internacional. El  més destacable  és el prestigiós Startting Grant de l'European Research Council (Consell Europeu d'Investigació), un premi valorat en quasi un milió i mig d'euros.

Oton no s'havia posicionat sobre el conflicte català en les entrevistes prèvies a la recollida del premi, però finalment, ahir va decidir optar per posar-se un llaç groc, un símbol al qual se li atorga el significat «llibertat presos polítics». Ara, el premiat ha tornat a ser protagonista a les xarxes per unes imatges que ha fet públiques el perfil de Twitter de la Casa Reial.

Ros-Oton
El matemàtic Ros-Oton en el moment de recollir el premi | Twitter

En el moment del refrigeri, el català apareix sense el llaç groc

Tot i que el català va lluir el llaç durant l'entrega de premis, en unes imatges que ha penjat la Casa Reial al Twitter es pot veure com Ros-Oton apareix sense el símbol. No seria d'estranyar si no fos perquè en altres fotografies que ha penjat el mateix perfil durant la cerimònia, sí que es pot veure com el matemàtic duu el llaç a la solapa  mentre recull el premi de les mans d'Elionor.

En el moment plasmat a les imatges, en el qual  Ros-Oton saluda a Felip VI i Letícia en el refrigeri posterior, el guardonat perd el llarç, i molts usuaris de Twitter, que s'han adonat de la desaparició en qüestió, han acusat la Casa Reial d'una possible manipulació. «Manipulació d'imatges?» es preguntava un usuari, mentre que un altre prefereix optar per deixar-ho en dubte: «Qui millor ho podria explicar és ell», assegura.

Nosaltres, però, davant el dubte ens decantem pel mateix que diu un usuari: «Qui millor ho podria explicar és ell». Així que ens haurem d'esperar a la resposta del matemàtic, si és què es pronuncia.

També et pot interessar...