Un grup d’enginyers catalans ha patentat recentment un dispositiu pioner per eliminar els microplàstics del mar. Segons explica Adrià Fradera, encarregat del disseny d’aquest invent, al mitjà de comunicació RAC1, aquesta eina és una boia que «engoleix el plàstic imitant el mecanisme que fan servir els peixos per filtrar el plàncton que els serveix d’aliment».
L’enginyer català ha detallat com funciona aquest dispositiu, que podria arribar a retirar del mar entre 50 i 100 grams en mig any: «És un filtre amallat amb diferents fases amb una geometria interior que el que fa és que el filtre entri dins i no pugui sortir. Ho fem amb fibra natural i resina natural, amb cap mena de plàstic».
Un peix flotador que s’alimenta de les partícules de plàstic que alliberem a l’oceà
Fradera i els seus socis calculen que cada boia que funcionés al mar podria engolir i eliminar 100 grams de microplàstics en mig any. L’empresa d’enginyeria catalana també assegura que està buscant inversors per millorar el disseny i tenen la intenció de presentar el projecte als ajuntaments i a les grans empreses que estiguin interessades amb l’invent.
Aquesta eina extraordinària arriba en un moment que es divulguen dades molt preocupants sobre l’estat de contaminació dels nostres rius i mars. Per exemple, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de l’Autònoma apunta que només el riu Ebre aboca cada any 2.200 milions de microplàstics al Mediterrani, i el World Wide Foundation denuncia que els humans ingerim fins a 2.000 partícules de microplàstic a la setmana amb l’aigua i menjant peix. Avui en dia, els humans arribem a ingerir cada setmana una targeta de crèdit.