Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern.

ERC carrega durament contra JxCat: «Una part del Govern treballa i l'altra critica»

El president del grup parlamentari d'ERC ha carregat contra els socis de Govern

Sembla ben clar que malgrat que les dues formacions volen seguir governant juntes la propera legislatura, ERC i Junts per Catalunya no se suporten. Si els retrets constants i les tensions han estat la tònica dominant del mandat, el final de la legislatura i la dissolució del Parlament no han estat suficients per provocar un canvi de dinàmica, encara que sigui per fingir cert respecte davant les eleccions —siguin el 14 de febrer o bé en una altra data.

Obús d'ERC a JxCat a la Diputació Permanent

Aquest dimecres, 20 de gener, n'hem tornat a tenir una mostra a la Diputació Permanent. Aquest és l'òrgan, format per un nombre reduït de diputats, que segueix mantenint la mínima activitat parlamentària en els períodes, com l'actual, en què la cambra es troba dissolta. En la sessió d'aquest dimecres, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha deixat anar unes paraules molt contundents per atacar els seus socis de Govern, Junts per Catalunya: «Una part del Govern treballa i l'altra, critica».

Les paraules de Sabrià responen a les acusacions que, en les darreres hores, s'han produït per part de diversos dirigents de Junts per Catalunya, com la seva presidenciable i portaveu a Madrid, Laura Borràs, o el vicepresident primer de la Mesa del Parlament, Josep Costa, contra la manera com es va fer la suspensió de les eleccions del 14 de febrer. Sabrià ha ironitzat amb l'expressió de l'«efecte Illa» i ha qualificat aquestes crítiques dels membres del partit de Carles Puigdemont com «efecte Costa o Borràs».

Sabrià ha advertit contra el «cinisme» i la «deslleialtat» just abans de formular la frase que tothom ha entès dirigida als socis de Govern: «una part treballa i l'altra, critica». El president del grup republicà, que subratllat que «el 'modus operandi' de Costa i Borràs és fer veure que el Govern no té res a veure amb el seu partit i alhora criticar-lo per desgastar», no ha obtingut resposta del membre de la Diputació Permanent per part de JxCat, Francesc de Dalmases, que ha evitat entrar al xoc frontal amb les paraules de Sergi Sabrià.

Costa assenyala ara al TSJC

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha assegurat aquest dimecres que és una «irresponsabilitat» que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) «forci» la celebració de les eleccions el 14-F a «qualsevol preu, si no es poden fer amb totes les garanties». En una publicació a Twitter, Costa ha demanat fer prevaler els drets dels ciutadans. Costa ha fet aquests comentaris després que aquest dimecres suggerís que «hauria de dimitir algú» i qüestionés la manera com el Govern ha ajornat els comicis. També ha dit que el problema no ha estat «mai jurídic» i ha recordat que existeix una «força major» prevista a la llei electoral.