Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oficina de Treball atur

Una històrica empresa catalana tanca la fàbrica i deixa al carrer molts treballadors

La setmana passada ho va comunicar a la trentena de treballadors i la producció ja està aturada

Empresa tèxtil Jocavi a Arbúcies, desembre del 2019
Tanca la històrica a tèxtil Jocavi d'Arbúcies amb un ERO de tota la plantilla | TV3

L'empresa tèxtil Jocavi d'Arbúcies (Selva) ha anunciat un concurs de creditors amb un ERO d'extinció de tota la plantilla, de 34 treballadors. La decisió, que han avançat El Punt i Diari de Girona, es va comunicar als treballadors la setmana passada i, tot i que la fàbrica encara no ha tancat oficialment, la producció ja està aturada i s'ha enviat alguns dels empleats a casa amb permisos retribuïts.

La membre del comitè Mercè Cortada remarca que gran part de la plantilla està integrada per dones i que  els empleats tenen entre 50 i 60 anys. «Ells volen que cobrem les indemnitzacions a Fogasa –l'organisme encarregat d'abonar-les quan l'empresa es declara insolvent- però  hi ha moltes persones que fa entre 30 i 40 anys que hi treballen, volem que ens indemnitzin», insisteix.

Tancament i ERO de tota la plantilla

La històrica tèxtil d'Arbúcies Jocavi tancarà portes. L'empresa ho va comunicar als seus treballadors la setmana passada. Segons ha explicat el comitè, la companyia ha anunciat un concurs de creditors per liquidació i un ERO que afecta tota la plantilla, d'una trentena de treballadors. Tot i que encara no ha tancat oficialment, ja s'ha enviat alguns empleats a casa amb permisos retribuïts i la producció està aturada.

Des del comitè recorden que la plantilla té treballadors d'entre 50 i 60 anys i que la majoria són dones. «Volen que cobrem les indemnitzacions a Fogasa, però s'ha de tenir en compte que aquí hi ha molta gent que fa entre 30 i més de 40 anys que hi treballa», diu la membre del comitè Mercè Cortada. I és que Fogasa –que assumeix els pagaments en cas que l'empresa es declari insolvent- té un límit d'indemnització inferior al que els pertocaria pels anys treballats. Cortada recorda també que aquest és el tercer ERO al qual s'enfronten en els últims anys i detalla que l'empresa –que ha declinat fer declaracions- al·lega una baixada de les vendes, tot i que estaven preparant confeccions per l'any vinent.

Una «notícia trista» pel municipi

L'alcalde de la població, Pere Garriga, assegura que és una «notícia trista» pel municipi no només pel tancament d'una empresa històrica –i l'única tèxtil que hi queda- sinó pel nombre de famílies afectades. En aquest sentit, diu que  treballaran per acompanyar-los en el procés que ara comença amb l'objectiu, per una banda, d'aconseguir que se les indemnitzi i, per l'altra, per ajudar-les a «reinserir-se» al mercat laboral, en els casos en què sigui possible.

«També afavorir alguna línia específica per a dones majors de 50 anys», detalla. «Pel que fa a aquelles persones que tinguin a tocar la prejubilació, aconseguir les millors condicions», insisteix. Per últim, Garriga reflexiona sobre el «model que volem». «Per tenir roba més barata, ni tan sols ens plantegem en quines condicions les fa aquesta gent i moltes vegades comporta que acabem destruint l'economia local. Avui ha tocat a Jocavi però demà pot ser qualsevol altra», remarca.

També et pot interessar...