S'espera molta calor per aquest cap de setmana 24 i 25 de juny

Informes alerten que la falta d’aigua dolça serà un problema abans de finals de segle

Els experts de vàries organitzacions coincideixen en senyalar que les principals causes d’esgotament de l’aigua és culpa de l’augment de la població mundial i el canvi climàtic

El planeta dóna signes d’un esgotament molt greu d’un dels recursos naturals més importants per a la vida: l’aigua dolça. Experts de la NASA han informat que entre el 2003 i el 2013 es va extreure a escala planetària més aigua dels aqüífers de la que es pot aconseguir recuperar, d’unes grans ‘galeries’ d’aigua que subministren el 35% de la utilitzada a tot el món.

Les previsions d’extracció d’aigua són crítiques fins i tot als països més desenvolupats i conscienciats, com els Estats Units. Un estudi publicat a ‘Earth’s Future’ revela que a partir del 2071, 96 de 204 reserves hidrogràfiques del país nord-americà no estaran en condicions per subministrar aigua dolça a la ciutadania. Per culpa del Canvi Climàtic antropogènic, l’elevada qualitat de vida i l’augment de la població, molts estats tindran menys aigua per repartir.

Aquest fet concret es pot generalitzar a Europa, a l’Àsia i Àfrica, si no es prenen mesures excepcionals per aturar l’impacte de l’home al planeta. Segons l’estudi que mencionàvem, les conques més afectades serien les del centre i sud de les Grans Planures, al sud-oest i centre de la regió de les Muntanyes Rocalloses, Califòrnia, Florida, i el mitjà oest.

Els experts recomanen millor eficiència de la xarxa de subministrament i més estalvi

L'agricultura i la indústria consumeixen el 75% de l'aigua disponible a Estats Units en un any
L'agricultura i la indústria consumeixen el 75% de l'aigua disponible a Estats Units d'un any | Pixabay

 

L’agreujament de la falta d’aigua durant les properes dècades estarà vinculat a la creixent demanda d’una població que va augmentant, i el canvi climàtic que presenta un impacte més greu. L’escalfament global provoca més evaporació i menys precipitacions en algunes zones, fins i tot, la pujada de les temperatures anul·larà l’efecte de pluges més abundants que es preveu que tinguin lloc en altres regions.

Segons els models dels investigadors, a mitjans d’aquest segle, els Estats Units tindran 83 conques amb talls d’aigua freqüents. Per capgirar la situació, els experts assenyalen que és necessari canviar els costums pel que fa a l’ús de l’aigua. Des de l’agricultura i la indústria, responsables del 75% del consum anual d’aquest país, fins al consum de la ciutadania, asseguren que caldria modificar la manera que s’utilitza el recurs i augmentar l’eficiència.

Més indicadors de l’esgotament de l’aigua

Sensibilització del problema, estalvi i eficiència: són tres actuacions que podrien contenir les sequeres més greus i duradores a mitjà termini. El Banc Mundial aborda el tema al seu informe ‘Canvi Climàtic, Aigua i Economia’, del 2016, que indica que el 2050, la disponibilitat d’aigua potable serà un terç de l’actual, i aquesta situació tindrà greus efectes a l’economia.

Un altre estudi, a Regne Unit, explica que els grans aqüífers continentals es regeneren en una escala de temps humà de 100 anys, i per tant una sobreexplotació representa «una bomba de rellotge mediambiental, perquè qualsevol impacte al seu cicle de recuperació es manifestarà molt temps més tard».

Finalment, l’informe mundial de Nacions Unides sobre el Desenvolupament dels Recursos Hídrics de la UNESCO també alerta que pel 2050, 5.700 milions de persones partiran sequeres, superant als 3.600 milions que sofreixen el problema en l’actualitat. L’estudi preveu que l’actual tendència de desenvolupament i consum fa que la demanda mundial augmenti un 1% cada any.