Un bomber desinfectant un edifici pel coronavirus a Teheran el 19 de març de 2020

Espanya podria col·lapsar-se econòmicament durant mesos pel coronavirus

El coronavirus podria portar al país a una crisi que duraria més de 3 mesos

La pandèmia de coronavirus  està provocant una  crisi generalitzada  a causa de la falta d'activitat empresarial en aquests moments de quarantena. Segons les últimes dades del govern espanyol, aquesta crisi podria estendre's fins i tot més enllà de tres mesos. Un trimestre en què es veurà greument afectat el creixement del Producte Interior Brut (PIB) i l'ocupació.

Tot i les mesures preses pel govern per pal·liar, en la mesura del possible, els efectes d'aquesta crisi pel coronavirus, la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha evitat oferir xifres tancades respecte a quant durarà aquesta situació i quant tardarà a iniciar-se la reactivació econòmica de país. Per això i segons revela 'El Mundo', el govern valora que el termini de paràlisi podria fins i tot superar els tres mesos.

Aquesta crisi és única, ja que en períodes similars anteriors mai s'hauria patit un cessament sobtat de la majoria d'activitats. En l'última crisi la caiguda dels sectors va anar succeint de manera prolongada en el temps. El fet que s'hagi  paralitzat la majoria al país de cop i volta  pot empitjorar encara més la recuperació econòmica.

Goldman Sachs preveu una caiguda significativa

Com a referència de la situació que patirà el país, el banc nord-americà Goldman Sachs ha  empitjorat de forma significativa les seves previsions econòmiques per al 2020, per la qual cosa considera que l'economia espanyola s'enfonsarà un 9,7% i el dèficit arribarà fins a l'entorn del 10 %. Unes xifres que no ajuden a les previsions de govern.

En un informe publicat aquest dimarts, l'entitat ha continuat les revisions a la baixa del  creixement del producte interior brut (PIB) d'Espanya. Abans que sorgís el brot víric, Goldman Sachs esperava que l'economia espanyola creixés un 1,8% el 2020.

En aquesta nova lectura, el banc ja estimava fa una setmana una contracció  de l'1,3%. Ara, després de les mesures adoptades per l'Executiu de Pedro Sánchez i la previsió que l'estat d'alarma s'allargarà fins a mitjans d'abril, l'entitat ha revisat la  caiguda en més de vuit punts, fins a arribar a una contracció econòmica del 9,7 % aquest any.