Espanya manté el nivell d'alerta després de la mort del líder del Daesh i tem possibles revenges

Qui succeirà al-Baghdadi? Quines seran les respostes que podrà prendre el gihadisme? Els governs internacionals es qüestionen les mesures de seguretat

Les declaracions del president dels Estats Units, Donald Trump, sobre l'operació d'intel·ligència fructuosa contra el líder de Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi, no han deixat ningú indiferent: «Va morir com un gos, com un covard». Es tracta de la victòria més gran contra el terrorisme durant el mandat de Trump, que funcionarà —a més— com un petit indici de solidesa en la seva presidència tenint en compte que s'enfronta al procés de destitució («impeachment») impulsat per l'oposició, el Partit Demòcrata.

Espanya manté el nivell d'alerta 4

La mort d'al-Baghdadi pot suposar un punt d'inflexió en la lluita contra el terrorisme fonamentalista islàmic; no obstant això, constitueix, alhora, un nou horitzó incert de plantejaments en qüestions de seguretat i estratègies de govern. El ministeri de l'Interior espanyol, per la seva banda, ha decidit mantenir el nivell 4 d'alerta en el Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista, després de l'avaluació dels serveis d'intel·ligència en el nou marc orientatiu que podria reprendre el Daesh a Europa. Després de la mort, Interior considera que podria haver-hi una revenja immediata

  

La incursió aèria del Comando Delta d'Operacions Especials estatunidenc a la província d'Idlib de Síria que va acabar el passat cap de setmana amb l'autoproclamat «califa» defineix un nou horitzó: qui li succeirà? El diari 'La Razón' relata que el Daesh ja ha donat les claus i ha assenyalat que el nou líder serà millor que al-Baghdadi —venerat, pràcticament, com a un profeta. A més, el terrorisme podria estar valorant els punts més vulnerables d'atacs.

Possibles amenaces, possibles defenses

Instal·lacions, xarxes, sistemes i equips físics i de tecnologia de la informació han estat els elements més reforçats per la seguretat espanyola, ja que són els més susceptibles davant un atac terrorista, podent col·lapsar i submergir el país en un autèntic caos davant possibles atemptats en —per exemple— aeroports o estacions. Malgrat això, els serveis d'intel·ligència, competències de Defensa, consideren que una solució més preventiva podria ser augmentar el nivell 4 d'alerta; tanmateix, no es contempla ara com ara.

El líder de Daesh va immolar-se aquest cap de setmana en una operació d'intel·ligència estatunidenca a Síria
El líder de Daesh va immolar-se aquest cap de setmana en una operació d'intel·ligència estatunidenca a Síria | Cedida

El país que més podria sofrir les conseqüències de l'operació militar antiterrorista, però, és els Estats Units, evidentment. Per tant, Daesh no dubtarà a atacar els interessos nord-americans més pròxims al Golf Pèrsic, amb focus a Síria, Iemen o Afganistan. Cert és que, en la mateixa línia, els països que haguessin col·laborat en les operacions d'intel·ligència —com és el cas d'Espanya— estan també en perill.

  

Declaracions internacionals: Rússia es mostra escèptica

 Nombrosos líders polítics s'han pronunciat sobre «el triomf» antiterrorista: Emmanuel Macron, per exemple, considera que la mort del gihadista «no suposa el final de Daesh», mentre que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha titllat la maniobra com «un assoliment impressionant». Paral·lelament, el Kremlin, escèptic davant la veracitat de les declaracions del president estatunidenc, ha exigit proves fefaents que evidenciïn la seva mort.

Curiosament, malgrat que Rússia TV va declarar la mort públicament, el ministeri de Defensa rus ha tirat pilotes fora i ha negat la seva participació després que Trump hagi agraït —al costat de Turquia, l'Iraq i Damasc— la col·laboració de Putin en la incursió aèria.

També et pot interessar...