Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre

Espanya no recomanarà la vacuna d'AstraZeneca als majors de 65 anys

Sanitat seguirà la mateixa decisió de països com Alemanya, Suècia i França

Aquest passat dijous, Alemanya anunciava que recomanava no administrar la vacuna d'AstraZeneca als majors de 65 anys. Doncs bé, Espanya, igual que altres països europeus com Suècia o França, tot apunta que farà el mateix a causa de la manca de dades que constatin una eficàcia suficient en aquest col·lectiu. De fet, està previst que avui la Comissió de Salut Pública adopti una decisió al respecte, tot i que Sanitat ja va avançar aquest dimarts que «és molt possible» que s'opti per no recomanar-la en majors de 65 anys.

Així ho va assegurar el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa tradicional de cada dilluns per analitzar la situació de la pandèmia a Espanya. Simón i altres experts consultats per 'Efe' creuen que de moment no s'hauria d'administrar la dosi a aquest col·lectiu.

«Encara que l'Agència Europea del Medicament l'hagi aprovat a partir dels 18 anys, suposo que també en el desenvolupament de la fitxa tècnica comptarà amb aquest aspecte, no és que la vacuna ni molt menys estigui contraindicada, però fins ara l'eficàcia en majors de 65 anys no es pot demostrar», explica el vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), Fernando Moraga-Llop, en declaracions a 'El Periódico'.

Per aquest motiu, l'expert creu que no es pot recomanar fins que hi hagi dades estadístiques que constatin la seva eficàcia, com sí que ho han fet les altres vacunes com ara Pfizer/BiNTech i Moderna. «En el seu assaig, Pfizer per exemple no tenia gent gran, només un 4%, però almenys els tenia», indica el portaveu de Vacunes de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc). 

Segons Aldaz, això no vol dir que la dosi «sigui bona o dolenta», només que no hi ha evidència de la seva eficàcia en majors de 65 anys. D'aquesta manera, la farmacèutica AstraZeneca hauria de plantejar si fa més estudis o assajos al respecte. «Des del punt de vista de la seguretat no creiem que hi hagi problema, no hi ha d'haver molta diferència entre una persona de 60 anys i una de 70», assenyala. 

 

Europa preveu tenir prou vacunes per a poc més d'un 45% de la població a final de juny

Brussel·les preveu tenir suficients vacunes a la primavera per vacunar un 45,5% de la població a finals de juny. Un portaveu de la Comissió Europea ha reiterat aquest dimarts que en el primer trimestre de l'any calculen tenir uns 106 milions de vacunes i uns 300 milions en el segon trimestre. «Això ens permetria vacunar uns 200 milions de persones», va dir dilluns la negociadora en cap de la CE per als contractes amb les farmacèutiques, Sandra Gallina, avançant aquestes dades.

La Unió Europea té com a objectiu haver vacunat el 70% de la població a finals d'agost i, per tant, hauria d'immunitzar un 25% de la població entre juliol i agost, si es compleixen els seus pronòstics. Des de Brussel·les esperen que l'aprovació d'una tercera vacuna, la de Johnson&Johnson, permeti ampliar encara més la campanya de vacunació a partir de la primavera. Per aquesta, només cal una dosi per aconseguir una protecció completa, però encara té pendent rebre l'aval de l'Agència Europea del Medicament.

Segons dades de la Comissió Europea, la UE ha rebut 18 milions de vacunes al gener i espera rebre'n 33 milions més al febrer i 55 milions més al març. Per tant, el bloc europeu confia a accelerar la vacunació aquest mes amb gairebé el doble d'entregues per arribar als 106 milions de dosis en el primer trimestre.

De totes maneres, Brussel·les admet que el retard en les entregues inicialment pactades amb AstraZeneca afectarà la campanya de vacunació dels països de la UE fins al març. Dels aproximadament 120 milions de dosis d'AstraZeneca que s'havien de rebre al primer trimestre, només es rebran 40 milions. «L'absència d'aquestes dosis genera un problema real per als estats membre en el primer trimestre de l'any», reconeixia dilluns la negociadora en cap de la CE per als contractes amb les farmacèutiques, Sandra Gallina.