Quim Torra

Els CDR, en contra del Govern de Torra en una crisi incessant

Titllen l'Executiu de ser una «organització criminal» després de la detenció de 9 persones acusades de delictes de desordre públic

Nova crisi en l'independentisme. Aquesta vegada però els protagonistes són  els Comitès de Defensa de la República (CDR) i el Govern. La guerra ha esclatat amb motiu de  la detenció de 9 membres de diversos col·lectius, com ara Arran, per part dels Mossos d'Esquadra per presumptes delictes de desordre públic, atemptat contra els agents de l'autoritat, lesions i coaccions durant les seves participacions en diferents manifestacions de protesta.

Per la seva banda, els CDR han titllat l'actuació dels Mossos de «ràtzia repressiva» i han afegit que el cos policial, emparat pel Govern de Quim Torra, empra «l'estratègia de la por». Paral·lelament, Arran demana la destitució de Miquel Buch, el conseller d'Interior de la Generalitat.

Atecendents del conflicte

Malgrat l'agreujament per culpa de la imputació delictiva, l'enemistat no és nova: el passat setembre, l'organització amenaçava el Govern i la conselleria per un conflicte amb els Mossos en una manifestació independentista paral·lela a un homenatge policial. Els activistes de l'anomenada esquerra independentista, després d'assistir a la concentració convocada per la CUP es van personar a la Via Laietana, on tenia lloc la reunió per ovacionar la policia que va actuar en el dispositiu de l'1-O. En prohibir-los l'accés, es van produir diversos enfrontaments que van acabar amb sis detinguts i un agent ferit.

Demanen la destitució del conseller d'Interior per les actuacions policials

Ara, la situació és encara més crítica, ja que no només reiteren la petició de la dimissió de Buch sinó que, a més, acusen l'Executiu de ser una «organització criminal»  en resposta a la mateixa inculpació  envers Arran i el  Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Una declaració que evidencia el gran obstacle en la convivència entre l''esquerra independentista' i el Govern.

En referència a les noves detencions, els CDR consideren que  es tracta d'«un muntatge policial emmarcat dins la mateixa estratègia de la por». Però no claudiquen: «Per molt que ho intentin, no defallirem en la nostra lluita per l'autodeterminació, contra la repressió i pels drets socials i polítics», declaren en l'informe publicat al seu compte de Twitter afegint, finalment, que ja no tenen «por».

El text acusa el Govern de ser  una organització criminal que «assenyala» i d'articular un sistema judicial que «dispara», i ha sigut adoptada en la narrativa del tuit de l'exdiputada de la CUP Mireia Boya. La política ha lamentat el rol de l'Executiu de Torra: «Què està fent aquest govern contra l'independentisme popular?».

La resposta de JxCAT

Tanmateix, Aleix Clarió, l'assessor de Carles Puigdemont en les xarxes socials, en nom de JxCAT ha contestat amablement la pregunta de Boya recordant-li que el govern no és l'únic que ordena detencions. «Potser hauríem d'explicar que els Mossos actuen en molts casos com policia judicial, i què significa això. A més a més, afirmar que es deté gent per desmobilitzar post sentencia 1-O és el top de la xorrada del dia», li ha replicat.

 

També et pot interessar...