Durant vuit dies, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) coneixerà les preferències i els usos diaris de la mobilitat dels espanyols a través de dades dels seus telèfons mòbils. L'INE ha arribat a un acord amb les operadores telefòniques per poder analitzar els moviments que efectuarà la població del dilluns 18 de novembre fins al dijous 21. Segons han explicat les companyies, l'estudi utilitzarà informació anònima i per realitzar-lo es farà un recompte de les posicions dels dispositius.
Tot i que la notícia pot impactar en un primer moment, el cert és que les companyies sempre saben la localització dels usuaris, ja que si no seria impossible proporcionar cobertura i dades als mòbils. Tot i això, existeixen maneres per evitar que durant els vuit dies de l’estudi l’INE pugui saber-ho.
Com evitar-ho?
La primera opció que tenim és acollir-se a la Llei de Prtoecció de Dades per evitar qeu aquestes dades puguin ser enviades a l'ens estatal. En aquest sentit, el professor de Dret de la Publicitat de la UOC, Sergi Juan-Creix, assenyala que com a usuaris de la companyia tenim dos tipus de drets: a l'accés i a l'oposició.
Aquests drets ens permet que poguem enviar un correu a la companyia perquè ens expliquin quines són les dades que tenen sobre nosaltres, com són utilitzads i si formaran part de l'estudi de l'INE. En cas afirmatiu, podem indicar que no volem que les dades siguin utilitzades en l'estudi.
La segona opció és més senzilla, però potser no apta per tots els usuaris: posar el mòbil en mode avió durant aquests dies. L’informe es farà a partir de la informació de la xarxa de telefonia, així que si el dispositiu està desconnectat d’aquesta, simplement no podrà fer el seguiment dels moviments. Tampoc se sabrà la ubicació dels mòbils encara que aquests es connectin al wifi: «Mentre no s'utilitzin ni les dades ni la cobertura, no hi hauria d'haver problema», aclareix Carles Garrigues, el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la UOC.
L'anonimat és la veritable preocupació
Tots dos experts indiquen que la veritable preocupació és assegurar-se que les dades que obté l'Estat siguin realment anònimes: «El que ens ha de preocupar realment és que es garanteixi l'anonimat de les nostres dades, ja que la revolució digital ens porta cap aquí», diu Juan-Creix. A més, creu que el problema amb aquest estudi no és el que es farà, sinó que s'hagi anunciat de sobte, sense avisar prèviament als usuaris.
Per la seva part, Garrigues, insisteix que l’estudi no afectarà ni la nostra vida ni els nostres dispositius, però s’ha de garantir que les dades que es proporcionen siguin anònimes i que se’n faci un ús correcte.