Voluntaris desinfectant una àrea administrativa a la Xina pel coronavirus el gener de 2020

El coronavirus s'expandeix sense control: 361 morts i 17.379 infectats

Hi ha casos de contagi en 27 països diferents | Gairebé 3.000 malalts més a la Xina en només 24 hores

El coronavirus es descontrola a la Xina. L'epidèmia originada en un mercat d'animals a la ciutat de Wuhan s'estén sense fre i  suma ja 361 víctimes mortals i 17.379 casos de contagi a nivell global, segons les últimes dades proporcionades pel govern xinès. 

El brot es dispara a la Xina

La Comissió Nacional de Salut de la Xina informava que  només en les 24 hores del passat 2 de febrer es van confirmar 2.825 casos nous de coronavirus, dada que posa de manifest la rapidesa i agressivitat amb què es propaga. L'epidèmia ha traspassat fronteres i ja hi ha casos confirmats en 27 països diferents, comptant la Xina, focus de la malaltia.

L'epidèmia de la 'informadèmia'

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat d'una  'informadèmia' sobre el nou coronavirus aparegut a la Xina  i ha anunciat una campanya per a combatre la desinformació, principalment en xarxes socials. «La sobreabundància d'informació fa difícil que la gent trobi fonts fiables  i segures quan les necessiten», ha explicat l'OMS en el seu informe diari sobre el coronavirus.

Entre els rumors, hi ha el que assegura que el fum dels focs artificials i petards mata a l'agent patogen. L'OMS nega radicalment aquesta possibilitat i adverteix que els focs artificials poden provocar cremades i irritació en ulls, gola i pulmons. L'OMS ha subratllat també que no hi ha cap risc en la paqueteria. «Per les anàlisis realitzades sabem que els coronavirus no sobreviuen molt temps en objectes com a cartes o paquets», ha indicat l'OMS.

  

Una altra de les consultes planteja l'ús d'oli de sèsam o químics per a evitar contagis. L'oli de sèsam no mata al virus, subratlla l'OMS, encara que si ho fan el lleixiu o els desinfectants de clor. «No obstant això, no afecten a penes el virus si te'ls apliques en la pell o sota el nas», subratlla l'OMS, que adverteix que aquestes pràctiques poden tenir conseqüències.

S'amplia l'aïllament i es mobilitza l'exèrcit

Voluntaris desinfectant una àrea administrativa a la Xina pel coronavirus el gener de 2020
Les autoritats xineses han ampliat la zona aïllada i han enviat els militars a l'epicentre del virus | Catalunya Diari

Les autoritats xineses han ordenat aquest diumenge el tancament de carreteres i restricció de moviments a la ciutat de Wenzhou, primera localitat controlada que es troba fora de la província de Hubei, epicentre del brot. Es recomana als nou milions de residents que es quedin a casa i només surtin per casos d'urgència mèdica.

A més, segons mitjans locals, s'han assignat 1.400 militars a la ciutat de Wuhan, ciutat on va començar l'epidèmia, per tal d'ajudar als metges en el tractament dels malalts.

Primer mort fora de la Xina i primer contagiat a Espanya

Mentrestant, aquest diumenge es confirmava la primera mort fora de la Xina. Un home de nacionalitat xinesa que patia una pneumònia prèvia moria a les Filipines. Pel que fa al primer pacient diagnosticat amb coronavirus a Espanya, el ministeri de Sanitat ha confirmat que evoluciona «pràcticament sense símptomes» a La Gomera.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, presideix aquest dimarts el seu primer ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut  que, en aquesta ocasió, reunirà les comunitats autònomes per a tractar les mesures de cooperació i coordinació enfront del coronavirus.

 

També et pot interessar...