Pla obert d'un control dels Mossos d'Esquadra aturant vehicles a la T-11

Un expert català avisa sobre què pot passar si es manté el confinament comarcal

El cap de Malalties Infecciones de Vall d'Hebron alerta de possibles aglomeracions

Aquest dijous hem conegut que, a partir de dilluns dia 8 de març, algunes de les mesures restrictives per aturar la pandèmia de la Covid-19es flexibilitzaran. Entre elles, per exemple, s'hi troben els restauradors, que podran obrir en una única franja horària al dia, de 07.30 a 17.00 hores. Ara, amb l'obertura d'algunes restriccions, el pròxim debat que hi ha sobre la taula és què passarà per la Setmana Santa, prevista per l'última setmana de març i la primera d'abril.

El confinament comarcal, a debat

Tot i que des del Procicat es prioritza l'emergència sanitària, diversos sectors econòmics pressionen perquè hi hagi la màxima mobilitat possible durant la Setmana Santa. Les empreses que viuen del turisme, de l'hostaleria i la restauració saben que una lliure circulació en aquestes dates els permetria obtenir uns ingressos que ajudarien a alleugerir la situació crítica que viuen moltes d'elles, després de mesos i mesos sense poder pràcticament obrir. Molta gent, doncs, està pendent del futur de d'aquesta mesura per motius econòmics. Però, què hi diuen els experts?

Els perills del confinament comarcal, segons Benito Almirante

El cap de Malalties Infecciones de l'Hospital Vall d'Hebron, Benito Almirante, s'ha pronunciat al respecte i creu que, des del punt de vista sanitari, mantenir el confinament comarcal per Setmana Santa «pot tenir més riscos que no beneficis». En declaracions a 'betevé', Almirante ha justificat la seva opinió recordant que, al Barcelonès, hi ha gairebé tres milions de persones i, si aquestes estan «tancades» sense poder sortir de la comarca, pot haver-hi aglomeracions.

Fatiga pandèmica

Un altre aspecte que ha volgut remarcar Benito Almirante és que la fatiga pandèmica «afecta molt» les persones i que «no poder-se moure és un aspecte molt important», explica per argumentar la seva posició. Això sí, amb relació a la petició d'un confinament metropolità feta per l'alcaldessa Ada Colau per evitar aglomeracions a les platges, s'ha decantat per tancar-les.

Hi haurà confinament a escala autonòmica

El Govern ha assegurat aquest dijous que Catalunya continuarà tancada perimetralment per Setmana Santa. En canvi, no ha decidit encara si mantindrà el confinament comarcal o l'ampliarà permetent la mobilitat interior. El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha explicat que tot i que és un tema que tenen sobre la taula encara no s'ha treballat al Procicat.

Ha remarcat que es treballa setmana a setmana «per no fer dues passes endavant i quatre enrere» i ha insistit que es mouen «amb prudència». En el mateix sentit, la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha dit que «res fa pensar» que es modifiqui el tancament perimetral de Catalunya i no ha volgut «especular» sobre la possibilitat d'ampliar el comarcal, ja que cal anar «a poc a poc».