Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

El Govern revela com sabran els ciutadans que els toca vacunar-se a Catalunya

Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha explicat com es donarà cita als catalans i catalanes

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha explicat com es donarà cita als catalans i catalanes| Salut

Salut ha donat avui dues bones notícies: una, als bars restaurants, que podran mantenir-se oberts fins a  les 17.00 hores, tot i que el col·lectiu valora l'avenç com a poc significatiu; i l'altra, a tots els ciutadans de Catalunya, anunciant noves relaxacions en les restriccions a partir del pròxim dilluns. Però han fet pública, a més, una informació important i de servei de cara al procés de vacunació a Catalunya.

Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha explicat aquest dijous, 4 de març, com serà l'operativa per vacunar la població quan toqui fer-ho en massa, un cop els col·lectius de risc hagin rebut les seves dosis. En concret, ha especificat que se citarà a cada grup quan pertoqui, per telèfon o SMS, donant així a cada ciutadà accés a una plataforma de 'ticketing', perquè es demani cita.

Els catalans i catalanes, a través d'aquesta eina, podran escollir en quin espai i en quina franja horària volen vacunar-se. Quant a 'tempos', encara són incerts perquè tot depèn de la quantitat de vacunes que arribin i que no es produeixin retards com els que s'han donat aquests primers mesos. Però Argimon ha posat una mica de llum a l'assumpte: ha parlat d'abril com el mes en què molt probablement augmentarà el nombre de dosis que els arriben setmanalment, cosa que permetria l'acceleració del procés. Serà en aquest punt quan es posin en marxa prop de 20 espais a les grans ciutats per procedir a la vacunació massiva de tot Catalunya.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'OMS apressa Europa a accelerar la vacunació

Sense deixar el fil de la vacunació, precisament l'Organització Mundial de la Salut ha apressat els governs europeus a accelerar la vacunació davant els senyals d'un repunt de contagis. L'OMS ha alertat aquest dijous d'un augment del 9% de contagis a Europa després de «sis setmanes de declivi prometedores». «Estem veient un repunt a Europa central i de l'est, però també a diversos països occidentals on ja hi havia una incidència alta», ha dit Kluge.

Per això, l'organització demana «accelerar la campanya de vacunació» i «augmentar el control de les noves variants que impliquen una amenaça» per a la transmissió del virus. «La vacunació ja està salvant vides amb una reducció significativa de l'hospitalització i morts dels grups de risc», ha recordat Kluge. Pel que fa a una possible desescalada, l'OMS recomana reobrir quan «sigui el moment» de forma «coherent, gradual i d'acord amb les evidències científiques».

Brussel·les avisa que no té «cap obligació» de comprar la vacuna Sputnik

Brussel·les ha avisat que no té «cap obligació» de comprar la vacuna Sputnik encara que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) l'hagi començat a examinar. La Comissió Europea ha confirmat aquest dijous que no té cap contacte amb els desenvolupadors del vaccí rus i que, per ara, no es planteja negociar-ne la compra per ampliar la seva cartera de vacunes.

«Confiem que les entregues previstes en la nostra estratègia de vacunació siguin suficients per assolir l'objectiu de vacunar el 70% de la població a finals de l'estiu», ha remarcat el portaveu de Salut de la CE, Stefan de Keersmaecker. De totes maneres, l'executiu europeu no descarta que, juntament amb els estats membre, puguin decidir en el futur obrir converses per adquirir l'Sputnik.



Brussel·les ha tancat sis contractes de compra per obtenir dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, CureVac i Sanofi. Per ara, només les tres primeres estan autoritzades a la UE. L'EMA decidirà l'11 de març si aprova la de J&J i també està revisant el vaccí de CureVac. En canvi, la farmacèutica Sanofi no podrà acabar els assajos clínics de la seva vacuna aquest any. La CE també està negociant amb Novavax i Valneva per tancar acords de compra anticipada. Només la primera està sent examinada per l'EMA actualment.