Un cop passats 4 dies de les primeres mesures efectives per combatre la cinquena onada de contagis de la Covid-19, els experts reflexionen sobre com s'ha gestionat aquest augment de contagis. Bonaventura Clotet ho va fer aquest dilluns 19 de juliol en una entrevista a 'El món a RAC1'.
El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol i president de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, Bonaventura Clotet, va repassar algunes mesures implementades com el toc de queda.
«No sé si fins a la una de la matinada o a les 12 de la nit, però m'imagino el toc de queda també tot l'agost. A principis de setembre vull pensar que ho tindrem tot una mica més controlat», afirmava Clotet.
També va explicar la importància de la mascareta en qualsevol situació, sobretot en llocs massificats. De fet, Clotet vaticinava: «A la tardor continuaran les mascaretes. Aquest any el virus de la grip pot provocar més infeccions, perquè l'any passat no es va immunitzar gaire gent. Hauríem d'integrar les mascaretes a les nostres vides».
Pel que fa als tests d'antígens l'expert argumentava que en trobades d'amics o reunions socials, «es faci el test, però es porti la mascareta i es mantingui la distància de seguretat. Això permet reduir molt el risc d'infecció». A més, per a Clotet el test s'hauria de fer cada dia i no pas 48 hores o 72 abans.
Respecte al carnet de vacunat, Bonaventura Clotet afirmava que «no fer test ràpid en el vacunat és un error», per exemple als festivals. També creu que serà necessària una tercera dosi.
«S'hauria d'haver evitat fer els altres festivals (Canet Rock i el Cruïlla)»
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el 16 de juliol va fer autocrítica dient que fer els festivals «va ser un error» i calia «actuat abans». Bonaventura Clotet durant l'entrevista va afegir: «Estic totalment d'acord amb el conseller Argimon».
«És molt fàcil dir-ho quan ja ha passat, però probablement no s'haurien d'haver fet. Després de com va anar el Vida, amb la dificultat de fer correctament els testos, s'hauria d'haver evitat fer els altres festivals», comentava Clotet.
Per a l'expert en malalties infeccioses, una de les claus de l'augment de contagis van ser la variant Delta. Un altre seria el fet que «costa molt aconseguir un manteniment continu de l'ús de la mascareta en els concerts a l'aire lliure». L'últim seria l'aprenentatge de fer test «ordenadament i ben fets per persones que tenien la pràctica necessària»
Clotet va participar en els assajos clínics de la Sala Apolo i el Palau Sant Jordi, allí l'índex de contagi va ser molt baix. L'expert creu que la mentalitat de les persones en aquests experiments és de «participar en unes normes que t'estan exigint», cosa que en els festivals no.
Canet rock va dir que «no hi ha cap motiu» per vincular-los amb un brot
Aquest dilluns, 19 de juliol, el festival Canet Rock va fer un comunicat davant de l'augment de contagis durant les últimes setmanes. En ell reiteren que «no hi ha cap motiu» per vincular el macroconcert amb un nou brot de contagis de la Covid-19.
El festival defensa que de les gairebé 22.500 proves que es van fer només 152 van donar positiu i per tant, «podrien haver estat un risc en qualsevol altre espai no controlat».
A més, l'organització del festival va respondre a les crítiques dient el següent: «El sistema de testatge va funcionar perfectament i tothom que va accedir al recinte del festival prèviament s'havia fet un test d'antígens amb resultat negatiu, tal com marcaven els protocols acordats amb Salut i el Procicat». Malgrat això, Canet Rock va denunciar l'empresa que va fer els tests d'antígens per incompliment del contracte.