Rafael Bengoa en una aparició pública

L'expert Rafael Bengoa avisa de què passarà aquesta setmana abans de Nadal

L'exassessor de Barack Obama alerta els espanyols del que passarà aquest Nadal amb la Covid-19

Rafael Bengoa, expert i exassessor de Barack Obama en assumptes sanitaris, ha parlat de manera contundent sobre la pandèmia. L'especialista ha avisat que aquesta setmana augmentaran significativament els contagis de Covid-19. Per això, Bengoa ha adverit del perill que impliquen els dinars i sopars de Nadal i Nit de Nadal.

Bengoa s'ha pronunciat en una piulada de Twitter, en què s'ha referit a l'organització de les festes de Nadal. Irònicament, ha assegurat que «el virus ja l'està organitzant per nosaltres», i ha advertit que «moltes famílies seran menys dels previstos pel confinament dels seus familiars infectats els propers set dies». 

En aquesta piulada, Rafael Bengoa ha llançat un missatge de crida per fer-se tests ràpids abans de les reunions familiars. De fet, l'expert sanitari ha demanat a les autoritats que donin tests gratuïts a tots els ciutadans.

Rafael Bengoa avisa del que s'espera per la sisena onada

L'advertiment de Bengoa segueix el mateix camí que el del director regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, Hans Kluge. El responsable de l'òrgan sanitari mundial al vell continent ha pregat als ciutadans que mantinguin una actitud prudent durant Nadal, la qual cosa implica la realització de tests d'antígens o de proves PCR prèvies al contacte amb amics i familiars.

En un comunicat contundent, Kluge ha apuntat que el Nadal «no ha de ser una repetició de l'any passat, quan va ser cancel·lat per molts i les famílies no es van poder reunir», segons ha exposat. El seu missatge «als habitants d'Europa i l'Àsia Central», en nom de l'OMS, és «que siguin prudents en aquestes festes i que utilitzin les nombroses eines que tenim a la nostra disposició, que ens ajuden a mantenir la gent fora de perill», ha avisat.

L'OMS aconsella les reunions reduïdes amb amics i familiars

El director regional de l'OMS ha demanat als europeus que es vacunin «com més aviat millor i amb la sèrie completa de dosis». I un cop més, Kluge ha argumentat que les vacunes «continuen sent la millor manera de prevenir malalties greus i morts, també amb l'arribada de la variant òmicron». D'altra banda, si es preveuen reunions amb amics i familiars, l'OMS demana que siguin «reduïdes» i la realització de tests previs per evitar qualsevol risc.

Imatge de diverses copes de vi brindant a un sopar de Nadal
Les celebracions de Nadal tornaran a ser protagonistes de la pandèmia de coronavirus aquest 2021 | UNSPLASH

La pujada de la demanda de test d'antígens davant del creixement imparable de contagis i la proximitat del Nadal ha generat una fet inèdit. Algunes farmàcies de Madrid s'han quedat sense test els últims dies, però es preveu que aquesta setmana ja tinguin disponibles noves remeses.

El risc més gran de les celebracions de Nadal, segons Rafael Bengoa

Bengoa ja va posar de manifest a 'Espejo Público' que «la idea aquest Nadal ha de ser planificar-ho tot tenint en compte les persones més vulnerables», especialment, les persones de més de 70 anys.

Bengoa es refereix a exemples com el fet que nens sense vacuna hagin estat a l'escola tres o quatre dies abans. De fet, l'expert ha advertit que aquest és «un gran reservori del virus» actualment. En aquests sopars, segons explica, «si es comencen a barrejar nens i alguns adolescents que no s'han vacunat amb la gent gran, és on hi ha el risc».

Dues nenes amb motxilla escolar
Rafael Bengoa adverteix del perill que representen els nens sense vacunar per a la propagació del virus | GTRES

Per tant, la conclusió, adverteix Bengoa, és «fer-se les proves», ja que segons ell, la persona que decideix, d'entrada, de fer-se la prova, «és una persona que ja raona en termes preventius i de prudència, que, probablement, també fa servir mascaretes en interiors», finalitzava la seva intervenció amb Susanna Griso.