La Xina ha confirmat que el brot de la planta de cotó que havia germinat fa uns dies a la cara oculta de la Lluna ha acabat morint després de no suportar el fred extrem que fa al satèl·lit quan la llum del Sol marxa. Fracassa així l’intent del país asiàtic de crear el primer micro-sistema de la història a la superfície lunar, una gran fita per a l'astronomia.
La nau xinesa Chang’e-4 va ser la primera de la història en aterrar a principis d’aquest gener a la cara oculta de la Lluna, una zona fins ara força desconeguda per a la humanitat. A més de l’exploració d’aquest punt, la sonda transportava una biosfera segellada que contenia llavors de cotó, colza, patata, arabidopsis, ous de mosca de la fruita i alguns llevats, amb l’objectiu de crear una mini-biosfera simple que es retroalimentaria. Finalment, només va brotar una llavor de cotó, el primer cop que germinava una planta al satèl·lit. No obstant, un cop mort, certifica el fracàs d’aquest propòsit.
El fred extrem de la Lluna acaba amb el micro-ecosistema
Un cop marxa la llum solar, les temperatures mínimes són extremes a la Lluna amb fins a -170º de nit. Una xifra impossible de suportar per pràcticament cap organisme que viu a la Terra i, per tant, aquest brot de cotó tampoc ha estat una excepció i no tenia cap possibilitat de sobreviure, acabant sucumbint.
De fet, la planta va brotar i sobreviure gràcies a un sistema de calefacció amb què comptava el contenidor de llavors. Però l’aparell va acabar apagant-se després que la nau Chang’e-4 es posés en mode de suspensió el passat dia 13 de gener per tal d’estalviar energia. Els experts, però, fan una valoració positiva d’aquest experiment, ja que asseguren que alguns dels resultats obtinguts «han superat les expectatives» amb unes dades «valuoses», expliquen els científics, segons ‘cgtn.com’.
La idea de la mini-biosfera es va seleccionar d’entre 257 propostes que van fer alumnes de secundaria i universitaris l’any 2016, raó per la qual els experts recorden que l’objectiu verdader d’aquest experiment era la divulgació científica.