El marcador del compte enrere per a la festa més extraordinària de la capital de l’Alt Camp s’ha activat. Tot just d’aquí a un any, el 29 de gener de 2021, la tronada inaugural de les 12 del migdia anunciarà l’inici de la celebració més esperada per a tots els vallencs, i que només succeeix un cop cada 10 anys, els acabats en 1. Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela tornaran a ser una realitat i la ciutat iniciarà 10 dies de celebració fins al 7 de febrer i, de ben segur, marcaran un abans i un després en la vida social del municipi, tal com ha succeït des de 1791.
Per sort o per desgràcia, encara queden 365 dies. L’organització de les festes, amb les seves respectives comissions i taules de coordinació, fa mesos que treballa per vertebrar el programa d’actes, que està previst que vegi la llum a la tardor de 2020. En aquest sentit, 9 anys després de les últimes Decennals, s’han intensificat les reunions i el ritme dels preparatius. Sobre la taula hi ha un seguit de reptes de gran abast i uns objectius molt ambiciosos que caldrà tenir a punt tot just d’aquí un any.
La trobada castellera tindrà el doble de colles
Un dels grans reclams que va de bracet amb la celebració de les Festes Decennals és la trobada de colles castelleres que aconsegueix reunir totes les agrupacions d'aquesta tipologia a Valls. Aquest fet, que només passa un cop cada 10 anys a la ciutat bressol del fet casteller, aixeca gran expectació a causa de la seva singularitat, fins al punt que aquell dia la ciutat pot arribar a duplicar la seva població en nombre de visitants.
Així, el 2021, la cita serà el 31 de gener i la Comissió dels Xiquets de Valls, encarregada de coordinar l'esdeveniment, fa mesos que hi treballa. Totes les previsions apunten que la participació de colles augmentarà fins a superar, per partida doble, la xifra de 2011, ja que sembla que el centenar de colles existents a dia d'avui estarien disposades a vindre a la ciutat, enfront de les 57 de fa 9 anys.
Davant d'aquest escenari, la complexitat de la celebració ha augmentat considerablement. L'aparcament de les colles, el gran espai per a desenvolupar les construccions humanes o les infraestructures per a servir els àpats als participants són alguns dels reptes més preocupen a la taula de coordinació, i que s'han de tancar en els propers mesos.
La incògnita dels grups dels concerts
Amb l'anunci dels grans concerts previstos durant els 10 dies es desvetllarà una de les majors incògnites de les festes. Diversos noms planegen sobre la programació, entre ells el de la cantant Rosalía, si bé és cert que fonts municipals ja l'han desestimat. De moment, però, només se sap que el grup Txarango és el primer cap de cartell confirmat per a 2021. Segons ha informat l'Ajuntament de Valls, la formació actuarà en el seu propi espai, en una vela especial situada a l’accés de Valls en les proximitats del pont de Mas Miquel. Ho farà en 3 concerts: el divendres 29, el dissabte 30 i el diumenge 31 de gener, amb totes les entrades exhaurides.
L'orgue de Sant Joan, la gran estrena
Les Festes Decennals, més enllà dels records i les vivències de la programació, deixen per a la ciutat un llegat material important. Si l'any 1991 va ser el Centre Cultural, el 2001 la sala Kursaal i el 2011 la campana Candela, per al decennari de 2021 hi ha prevista la benedicció de l'orgue monumental que s'ubicarà a l'església de Sant Joan. Per assolir la totalitat del finançament només queden 30.000 euros, gràcies al mecenatge dels padrins, i l'estrena es preveu que sigui durant les festes de Nadal d'enguany.
A més, més enllà de l'ús litúrgic de l'instrument, es programaran diferents concerts que posaran de manifest el repertori divers i plural que pot interpretar. Un altre dels al·licients serà veure el mateix dia de la Mare de Déu de la Candela l’enlairament dels pilars de les dues colles dels Xiquets de Valls al costat del moble de l’orgue, el disseny del qual s’ha inspirat en les construccions humanes que els vallencs han exportat arreu.
Qui serà el vallenc il·lustre de 2021?
L'any 1891, en el centenari de la institució de les Festes Decennals, es va crear la Galeria de Vallencs Il·lustres. Des de llavors, cada 10 anys, la ciutat ha posat en relleu alguns dels seus personatges més destacats per la seva trajectòria. Així, formen part d'aquest corpus, Lluís Bonifàs, Narcís Oller, Jaume Huguet, Robert Gerhard, Cèsar Martinell, els Català Pic Roca o Francesc Galofré Oller, per exemple. Malauradament, només una dona es distingeix entre la resta de premiats. Es tracta de la religiosa Mare Maria Güell Puig. Potser, amb una mica de sort, les Festes Decennals de 2021 deixen una nova vallenca a la planta noble de la Casa de la Vila.