La patronal Foment del Treball ha reclamat aquest dijous inversions per a impulsar l'economia catalana i ha recordat que la Comunitat de Madrid està creixent a més bon ritme. El secretari general adjunt de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Salvador Guillermo, ha alertat que el PIB català ha crescut per sota de la mitjana espanyola en els dos últims trimestres. Un canvi de tendència causat, principalment, pel fre de la indústria que està patint la manca d'inversió, la falta de pressupostos i un escenari internacional incert marcat per la desacceleració de mercats com l'alemany, segons Guillermo.
Comparant l'evolució de Catalunya i de l'economia madrilenya, Guillermo ha recordat que l'activitat industrial és menys intensa a la Comunitat de Madrid i ha explicat que el dinamisme més gran, especialment a partir del quart trimestre del 2018, es deu a la bona marxa del sector serveis madrileny. Per a reflotar el sector secundari i evitar que Catalunya «perdi pistonada», Guillermo ha reclamat que es dediqui «més temps i recursos» a una agenda «econòmica i social» per a impulsar la competitivitat i per a fomentar un creixement inclusiu.
Afavorir la capitalització de les companyies
«Catalunya és una potència econòmica i s'ha de lluitar perquè continuï sent-ho», ha dit, apel·lant a la «societat civil» i a les administracions públiques. Aquesta agenda reformista hauria de passar per afavorir la capitalització de les companyies i per una fiscalitat més competitiva, segons Foment, ja que els costos salarials estan creixent pels empresaris.
«No té cap sentit que els impostos gravin les persones que volen capitalitzar les empreses», ha reiterat, en el seu torn, el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich. Per Foment, l'aplicació d'aquestes mesures, a més, afavoriren el retorn d'empreses que van canviar la seu social a altres comunitats autònomes després del referèndum de l'1-O.
El sector públic ha protagonitzat l'augment de l'ocupació
Pel que fa a l'ocupació, la patronal ha considerat que el mercat de treball es manté «robust» amb un augment de l'ocupació i de l'afiliació, però han criticat que gran part d'aquest impuls l'ha protagonitzat el sector públic, en comparació del que passa a la resta de l'Estat, on són els privats els que més treballadors estan contractant.
D'altra banda, la patronal s'ha mostrat preocupada per les dificultats amb les quals es troba la classe mitjana per mantenir el seu estil de vida i ha recordat que l'estancament dels salaris no ha permès seguir el ritme dels costos en augment. Per aquest motiu, Pich ha demanat protecció per les classes mitjanes i ha alertat del risc que pateixen davant l'automatització dels llocs de treball.