Durant aquest estat d'alarma un dels motius que més ha empès la gent a respectar el confinament, més enllà de la responsabilitat col·lectiva per aturar el virus, han estat les dures sancions que la policia podia aplicar. En total, s'han acumulat ja més d'un milió de multes, però un forat legal pot fer que gran part d'elles no s'acabin abonant.
Miles de sancions poden quedar anul·lades
Segons explica el portal 'Voz Pópuli', sembla que la redacció de l'article 1.3 de la Llei Orgànica de 1981, que regula l'estat d'alarma, pot deixa lloc a interpretacions diverses i poc clares. En concret, el mencionat article assenyala que «finalitzada la vigència dels estats d'alarma, excepció o setge», deixen de tenir valor totes les competències en matèria sancionadora i preventiva, sempre que no «consisteixin en sancions fermes».
Els experts avisen del perill d'aquest possible buit legal
En definitiva, el redactat, que no s'ha interpretat mai fins avui dia i no té jurisprudència, ve a assenyalar que, si durant la tramitació encara no s'ha notificat cap sanció o aquesta ha estat recorreguda amb resolució pendent, aquesta perd qualsevol valor. Segons el lletrat Ricard Santolaya, es tracta d'un «forat» legal que pot anul·lar milers de sancions.
Una opinió amb la qual concorden altres experts en la matèria, que no obstant això avisen que, si finalment s'imposa aquesta interpretació, les sancions es convertirien en «un instrument per transmetre temor a la població», segons l'advocat Carlos Melón, en declaracions al mitjà citat. Recordem que un altre possible buit legal també assenyala que, si no hi ha desobediència o resistència a l'autoritat, les sancions també perden qualsevol raó de ser.