institut-estudis-vallencs

Francesc Murillo, nou president de l'Institut d'Estudis Vallencs

L'historiador agafa el relleu a Xavier Salat, que ha estat al capdavant d'aquesta entitat durant més de 15 anys

L'Institut d'Estudis Vallencs té nou president. En l'Assemblea General celebrada avui al vespre, l'entitat ha renovat parcialment la junta amb l'aprovació Francesc Murillo com a nou president de la institució. En aquest sentit,   Xavier Salat, el president sortint, deixa el càrrec després de 15 anys a primera línia i més de 30 anys de dedicació a l'entitat. Per la seva banda, Jordi Màndoli passa a ocupar el lloc de vicepresident, càrrec que ha ostentat Murillo fins a dia d'avui.

Actualment, l’IEV està regit per una Assemblea General formada per membres honorífics, numeraris i corporatius, amb la col·laboració tradicional de l’Ajuntament de Valls, definida en els estatuts del 1978. Aquesta Assemblea designa la Junta Directiva de l´entitat, la qual analitza el treball realitzat i defineix les línies de futur.

Per tal d’afavorir un bon funcionament, la Junta Directiva té delegades les seves funcions en una Comissió Permanent que es reuneix cada setmana i que garanteix la realització dels acords de la Junta. També formen part de l´IEV els socis col·laboradors i els subscriptors de les publicacions.

Xavier Salat torna a fer el salt a la política municipal

Fa uns mesos, en una entrevista a Tarragona Digital, Xavier Salat ja va voler deixar clar que, a curt termini, la institució havia de facilitar el relleu a la presidència:«hi ha d’haver gent més jove, tot i que sóc conscient que la casa és molt complexa, però acabes aprenent de tot».

Els sis primers membres de la candidatura de Junts per Valls de cara a les eleccions municipals 2019.
Els sis primers membres de la candidatura de Junts per Valls de cara a les eleccions municipals 2019. | Júlia Giribets

 

Alhora, el traspàs de la presidència de l'IEV de mans de Xavier Salat a Francesc Murillo ha arribat la mateixa setmana que s'ha anunciat que el president sortint de l'IEV ocuparà el segon lloc en la candidatura de Dolors Farré a l'alcaldia de Valls, sota el nom de Junts per Valls. El seguiran Marc Ayala en tercera posició; en el número 4 de la llista hi ha l’arquitecta Sònia Roca i en el 5 Laia Castells. Xavier Salat ja va ser regidor de l'Ajuntament de Valls, amb el PSC, en una anterior legislatura.

L'historiador Francesc Murillo va ser escollit 'Vallenc de l'Any 2008'

Francesc Murillo és llicenciat amb grau en història per la URV i autor de diversos llibres, entre els quals cal destacar 'La batalla del Pont de Goi (Valls, 25 de febrer del 1809)', publicat amb motiu de la commemoració del bicentenari de la batalla de Valls. També ha estat col·laborador de quatre volums de la 'Història de Valls' i ha publicat una vuitantena d'articles d'investigació històrica a la revista 'Cultura' i 'Quaderns de Vilaniu', entre d'altres.

El nou president de l'IEV és molt conegut a la ciutat perquè s'ocupa de guiar diverses rutes turístiques pel centre històric de la ciutat. Forma part activa de diverses institucions culturals com l'IEV, l'AAEET o diverses germandats i confraries de la Setmana Santa vallenca. És una persona involucrada en la recuperació del nucli antic i en la preservació del patrimoni local.

Institut d'Estudis Vallencs, una entitat creada el 1960

L’Institut d’Estudis Vallencs és una entitat cultural privada no lucrativa, creada entre el 1960 i erl 1961 per un grup de vallencs residents a Barcelona i traslladada posteriorment a la ciutat de Valls. Actualment, l’IEV juga un paper important com a organisme consultiu i assessor d’institucions locals i comarcals, especialment envers l’Ajuntament de Valls.

sant-roc-valls
L'antic hospital de Sant Roc acull la seu de l'Institut d'Estudis Vallencs | Ajuntament de Valls

 

Els objectius de l'entitat són l’estudi i divulgació de la persona i l’obra de ciutadans de l’Alt Camp, l’auditoria i assessorament respecte del patrimoni i les riqueses de Valls i comarca, la promoció de treballs de recerca relacionats amb els camps arqueològic, històric, científic, econòmic, o social i la contribució per diferents mitjans a generar un ambient  cultural participatiu, crític i plural que respongui a les demandes d’un ampli sector de la nostra societat.

L’edició de treballs especialitzats i de divulgació ha tingut, des dels seus inicis, una gran importància dins les activitats de l’IEV, i sempre s’ha posat molta cura en què els treballs publicats reunissin un mínim de rigorositat científica sense perdre de vista l’aspecte divulgatiu.