Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Endesa

La Fundació Endesa cedeix dades climàtiques històriques del Pirineu al Servei Meteorològic i a l'ICGC

Els documents han estat custodiats durant gairebé cent anys pel Fons Històric de la Companyia i ara es conservaran a la Cartoteca de l'Institut Cartogràfic de Catalunya
La documentació s'ha guardat durant 100 anys al Fons Històric d'Endesa | @espantaocells

 

A partir d'avui, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) custodiarà més de 20.000 cartes hidrogràfiques que contenen 70 anys de dades climatològiques del Pirineu.

Tota aquesta nova documentació permetran al Servei Meteorològic de Catalunya ampliar el coneixement de l'evolució climàtica del Pirineu, una àrea clau  i sensible  per a poder completar i ampliar els seus estudis sobre el canvi climàtic  que tenen actualment en marxa.

Documents fruit de l'observació habitual del personal

Aquesta documentació, que s'elaborava a les centrals hidràuliques del Pirineu, ha estat custodiada durant gairebé 100 anys pel Fons Històric d'Endesa. La documentació que s'ha entregat a l'ICGC és fruit de  l'observació meteorològica sistemàtica, ja que era una activitat habitual  que duia a terme el personal de les centrals hidroelèctriques del Pirineu.

L'observació es realitzava pel fet que hi ha una gran relació  entre les condicions meteorològiques i la correcta gestió dels recursos hídrics. Juntament amb la informació sobre les càrregues i produccions de les diferents centrals, els observadors prenien dades diàries de la pluviometria, la termometria, l'estat del cel, la pressió atmosfèrica, els meteors o l'evaporació, entre d'altres. En alguns punts es prenien dades més específiques, com ara dels gruixos de neu i del gel als llacs, com per exemple als llacs de Capdella.

A l'acte de signatura per a la sessió de tot l'arxiu documental hi ha participat el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, el director general  de la Fundació Endesa, Carlos Gómez-Múgica i el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó. A l'acte hi ha assistit, també, la                  de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà.

També et pot interessar...