El SEM atenent un ferit per un incendi al Vendrell.

Nova alerta en tres zones de Catalunya: arribada avui mateix de gasos perjudicials

Es preveu que els nivells d’ozó siguin elevats a la Plana de Vic, a les Comarques de Girona i al Camp de Tarragona | Es demana especial precaució als col·lectius vulnerables

S'extén l'alerta per nivells d'ozó elevats a Catalunya. El camp de Tarragona i les comarques de Girona se sumen ara a una alerta instal·lada a Vic des de la setmana passada. Protecció Civil ha activat un avís preventiu a Osona, les comarques de Girona i al Camp de Tarragona perquè es preveu que els nivells d'ozó troposfèric siguin elevats durant el dia d'avui. 

Cal destacar que els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. 

D'altra banda, cal destacar que també pot produir altres problemes respiratoris com una major incidència i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar. 

Una sèrie de grups sensibles 

Sobretot, davant aquestes alertes emeses a Catalunya per Protecció Civil, es recomana tenir especial precaució a totes aquelles persones que formin part de col·lectius més vulnerables. 

Les persones amb asma o altres malalties de les, les persones amb les vies respiratòries o cardíaques, les que fan exercici físic a l'aire lliure, els infants i la gent gran són els col·lectius més vulnerables davant aquesta situació climatològica. 

A més a més i sempre en casos molt extrems, cal destacar que en nivells d'ozó elevat, també poden causar un increment de la mortalitat diaria. 

Nivell d'informació a Tarragona, Girona i Osona 

En aquestes zones de Catalunya s'hi activa l'alerta informativa perquè s'arriba als nivells per fer-ho: 180 µg/m3 (valor mitjà horari). 

En aquest nivell, es sol·licita a la població vulnerable que redueixi l'exercici físic intens, especialment a l'exterior; i a la població general se'ls hi demana no modificar les activitats habituals. 

▶️ Els Mossos desarticulen una banda que robava desenes de cotxes

Finalment, la pàgina de la Generalitat recomana: «La població especialment sensible als efectes de l’ozó és qualsevol persona amb problemes de cor i de pulmons, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades. Algunes persones grans poden ser també vulnerables degut a la disminució de la funció dels òrgans amb l’edat».

«Tanmateix, hi ha una sensibilitat individual a la contaminació atmosfèrica, per la qual cosa les persones sensibles no constitueixen un grup homogeni de la població i els símptomes poden variar segons la persona. Com a criteri general, un episodi de contaminació no justifica mesures de confinament», insisteixen.