Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Glovo canvia els seus contractes laborals

Glovo hauria modificat els contractes dels seus treballadors en plena crisi de reputació

El canvi, que crea més distància entre l'empresa i el treballador, els podria ser favorable en futures sentències judicials

Glovo canvia els seus contractes laborals
Glovo canvia els seus contractes laborals | Cedida

 

El fenomen dels 'riders' està en observació. La mort del repartidor de Glovo, Pujan Koirala, atropellat el passat 25 de maig a Barcelona, ha provocat que les companyies de repartiment de menjar a domicili es trobin, més que mai, en l'ull de l'huracà. Ara, l'empresa on treballava Koirala ha decidit canviar els contractes dels seus repartidors, que passaran de ser treballadors autònoms no dependents (també anomenats Trade) a autònoms dependents (els autònoms clàssics). Es tracta d'unes modificacions que arriben enmig d'una crisi de reputació per l'empresa i de diversos processos judicials.

Segons han indicat alguns treballadors de la companyia al diari 'El Confidencial', l'empresa estaria començant a enviar correus electrònics a alguns dels seus companys, per anunciar el canvi de contracte. Afirmen que «estan arribant a alguns 'riders', no a tots» i que fins i tot s'està duent a terme algun acomiadament. Els canvis de contracte van ser efectius el dimarts, 4 de juny, i podrien formar part d'una estratègia per desvincular-se més dels treballadors davant els processos judicials que estan vivint.

La diferència entre els contractes

La principal característica d'un autònom econòmicament dependent (Trade) és que almenys el 75% dels seus ingressos haurà de provenir de la mateixa empresa o client. A més, un Trade no pot tenir a càrrec seu altres treballadors per la seva banda, ni contractar a terceres persones part del treball pel qual han estat contractats. D'aquesta manera, tal com apunta el Col·lectiu Ronda, la cooperativa d'advocats que assessoren els 'riders', aquest canvi de contracte «només té sentit si es fa per desvincular-se dels repartidors».

Un autònom no dependent no pot tenir empleats a càrrec seu. Això vol dir que el lligam amb l'empresa en qüestió és més fort. Així, amb aquest moviment, Glovo dona a entendre que és conscient que alguns dels seus treballadors si cedien els seus comptes a terceres persones, com en el cas de Pujan Koirala, i es distancia d'ells. Segons el col·lectiu, el nou règim d'autònom obre la porta a què l'empresa pugui al·legar en els processos judicials que estan en marxa que no se sabia res d'aquests subcontractats, sinó que únicament tenien informació de l'autònom principal. Així doncs, la separació entre l'activitat productiva i els repartidors augmenta. 

5 sentències a favor i 5 en contra

De moment, l'ofensiva judicial ha tingut un èxit del 50% fins ara. Un jutjat de primera instància de Barcelona ha dictat aquesta setmana que els 'riders' són autònoms i que, per tant, no tenen relació amb l'empresa. Per segona vegada en set dies, una sala ha resolt a favor de Glovo i ha sentenciat que els treballadors no tenen «una relació de caràcter laboral» amb la companyia. Aquesta última sentència situa el resultat en cinc a favor de la companyia i cinc en contra.

També et pot interessar...