Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tres billets de 5, 10 i 20 euros

Amplien la prestació de la Renda Garantida de 1.102 euros per a famílies de quatre

En el segon any d'implementació, l'ajuda té 124.000 beneficiaris, segons el Govern

 

Les famílies de quatre membres podran optar a una prestació de 1.102 euros mensuals a partir de la nòmina de setembre.  La implantació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) compleix dos anys el pròxim 15 de setembre i, tal com estableix la llei, es modifiquen els imports de la prestació i els llindars d'ingressos per accedir-hi. 

En paral·lel, es modifiquen el llindar d'ingressos per accedir a aquesta prestació, per la qual cosa el Govern preveu ampliar el nombre de persones beneficiàries de l'ajut, tenint en compte que fins ara, el 40% de les denegacions es devien a l'incompliment dels ingressos establerts a la llei. Així, s'espera que es puguin superar els 124.000 beneficiaris actuals, que suposen, segons l'executiu, un 16% més que el setembre del 2017.

Els canvis s'aplicaran a la nòmina de setembre

Les prestacions, doncs, seran de  644 per a les unitats familiars d'un sol membre, 956 euros per a les de dos, 1.029 per a les de tres, 1.102 per a les de quatre i 1.181 per a les de cinc.

El canvi d'import s'aplicarà a la nòmina de setembre incloent la pujada dels 15 dies corresponents a aquest mes. A l'octubre, els beneficiaris ja rebran la prestació completa.  Els nous imports suposen arribar al 97% de l'Índex de Renda de Suficiència (IRSC). A principis de l'any vinent també es preveu que s'aprovi el reglament de la RGC.

  

5.000 famílies han accedit a un contracte de treball

L'objectiu final de la RGC és la inserció laboral, un repte assolit per un total de 5.098 famílies durant aquests dos anys  d'entrada en vigor. Segons les dades del Departament, de mitjana, 350 famílies al mes, el 16% dels expedients, han aconseguit un contracte de treball. 24.190 persones s'han reincorporat, entre el setembre del 2017 i l'abril del 2019, als circuits de recerca de feina i s'han realitzat més de 95.000 serveis d'orientació i formació a perceptors de la renda garantida.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina cada mes, 28,1 MEUR a les prestacions i complements de la RGC, un 56% més que van es va començar a implementar. L'1 d'abril de 2020 es finalitzarà aquesta implementació amb l'equiparació definitiva del llindar d'accés i de l'import de la prestació del 100% de l'IRSC.

Requisits

Tenen dret a la Renda garantida de ciutadania (RGC), amb la condició de titulars, les persones que compleixen els requisits que estableix la Llei 14/2017, del 20 de juliol, de la renda garantida de ciutadania, entre els quals:

  

1. Ésser majors de vint-i-tres anys.

També tenen dret a l’RGC les persones majors de divuit anys si es troben en alguna de les situacions següents

Tenir menors o persones amb discapacitat a càrrec.

Ésser òrfenes dels dos progenitors.

 Haver estat víctimes de violència masclista en l'àmbit de la llar.

 Qualsevol altra situació o circumstància que s'estableixi per reglament.

  

 2. Estar empadronat en un municipi i residir legalment a Catalunya.

Aquest requisit no s'aplica a les dones que tenen permís de residència per reagrupament familiar i el perden com a conseqüència de divorci o separació, ni als catalans retornats.

    

3. Tenir residència continuada i efectiva a Catalunya durant els vint-i-quatre mesos immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud.

    

4. No disposar d'una quantitat d'ingressos, rendes o recursos econòmics considerada mínima per a atendre les necessitats bàsiques d'una vida digna, d'acord amb el llindar d'ingressos fixat per l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, durant els sis mesos immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud.

  

5. No ser beneficiari d’una prestació pública o privada de servei residencial permanent de tipus social, sanitari o sociosanitari, sempre que l’internament no tingui una durada superior a 12 mesos i estigui prescrit en el pla de treball, ni estar ingressat en centre penitenciari en règim ordinari o tancat.

  

 6. No treballar, excepte els sol·licitants monoparentals amb feina a temps parcial.

  

 7. No disposar de patrimoni més enllà de l'habitatge habitual.

Podeu demanar cita prèvia aquí.

També et pot interessar...