Pla mitjà d'una cambrera de la discoteca Totem netejant la barra davant dos clients

El gran canvi d'última hora que podria aplicar el Govern a les discoteques

El govern espanyol fa marxa enrere i passa la responsabilitat a cada zona

La patata calenta de la reobertura de l'oci nocturn i el canvi d'horaris en bars i restaurants, està en mans de la Generalitat de Catalunya. Això és així, després que el govern espanyol fes marxa enrere a la seva decisió d'implantar noves restriccions en l'horari i reobertura d'aquests establiments.

Després de reunir-se amb diversos consellers autonòmics, la ministra de Sanitat Carolina Darias ha presentat el nou document al Consell Interterritorial de Salut. La modificació dona gairebé llibertat total als governs autonòmics per decidir la sobre la reobertura de les discoteques. 

El govern espanyol, davant d'un possible revés judicial que li tombessin les restriccions, ha reculat passant la decisió a les autonomies. Ara, l'oci nocturn està en mans del Govern català.

Una decisió amb moltes responsabilitats

Les conselleries de Salut, ho tenien clar. La decisió de la reobertura de l'oci nocturn ha de ser responsabilitat de cada comunitat i totes menys una ho volien així. Carolina Darias, però, demana responsabilitat a l'hora d'encarar la reobertura. 

Tot i que les dades «conviden cada cop més a l'esperança», la ministra apunta que «el fet que s'hagin posat recomanacions, no significa que s'obri». Catalunya, però, ja encara la negociació amb l'oci nocturn. 

El Govern català ara, amb les dades epidemiològiques a la mà, haurà de decidir per on tirar. Quines mesures aplica als establiments i quin horari han de seguir. Un pla de reobertura que s'està traçant entre ambdues parts i, amb l'anunci de Sanitat, es podrà millorar.

La idea per l'oci nocturn

L'oci nocturn és l'última peça del trencaclosques per afrontar la nova normalitat. Després de mesos tancats, toca obrir portes i fer-ho de la manera correcta perquè tot funcioni adequadament. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, donava pistes sobre la seva idea de reobertura en l'oci nocturn. La setmana passada anunciava la seva idea amb les mascaretes, el consum de les begudes i aliments i el ball dels usuaris. 

En aquest sentit, la mascareta ha de ser obligatòria en tot moment. Per això, només es podria beure i menjar en zones habilitades. Això, però, no es podria fer mentre es balla, que s'hauria de mantenir posada la mascareta.

L'horari dels bars, restaurants i discoteques, si ho creuen oportú des de la Generalitat, podran obrir fins a les sis del matí.