Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra, durant la reunió del Consell Executiu

El Govern català critica la gestió del brot de listeriosi a Andalusia: «Ha sigut fatal»

Catalunya va registrar 85 casos durant el 2018 sense que hi hagués cap brot

El secretari de Salut Pública, Joan Guix
El secretari de Salut Pública, Joan Guix | ACN

 

El secretari de Salut Pública, Joan Guix,  ha criticat la gestió de la crisi de la listeriosi per part de les autoritats andaluses, especialment pel que fa a la comunicació. «Ha sigut fatal.  Han donat una imatge de manca de transparència, s'han donat informacions contradictòries», ha dit.

«Han aparegut múltiples portaveus donant missatges diferents. Hi ha hagut retards i descoordinacions entre administracions», ha afirmat a Ser Catalunya Guix, que ha explicat que la listeriosi no és una malaltia estranya. De fet, ha apuntat que a Catalunya es van registrar 85 casos durant el 2018 sense que hi hagués cap brot.

«S'ha polititzat»

Sobre els cinc possibles casos catalans d'aquest episodi, ha reiterat que no es poden confirmar perquè les analítiques han sortit negatives, tot i que el quadre clínic es correspon i hi ha relació directa amb ingesta de carn procedent d'Andalusia. Guix ha remarcat que l'actuació tècnica i dels professionals de salut pública d'Andalusia ha estat correcta,  però el problema ha estat la gestió de la crisi per part de les autoritats. «I a més s'ha polititzat», ha lamentat.

També ha criticat la manca de «fermesa» amb l'empresa responsable de la carn. El gran error, a parer seu, és la falta de comunicació i transparència. «Val més sortir a explicar el que passa que no pas quedar-se callat i fer veure que no està passant res», ha argumentat.

Durant la reunió celebrada a Madrid dilluns amb totes les comunitats, el secretari ha explicat que es van facilitar per primer cop per part de la Junta d'Andalusia i del Ministeri informacions ben ordenades. Pel que fa als cinc casos possibles de persones que viuen a Catalunya, ha explicat que no es poden confirmar perquè les analítiques han sortit negatives, ja que per detectar la listeriosi calen càrregues molt fortes.

En tot cas, les cinc persones tenen símptomes que lliguen amb el bacteri, en concret gastroenteritis, i han estat en contacte amb la carn, ja sigui perquè hagin viatjat a Andalusia i l'hagin consumit, en tres casos, i perquè un familiar els hi ha portat, pel que fa als altres dos. Guix ha apuntat que no es pot donar el brot per tancat encara perquè la listeriosi té un període d'incubació llarg, de 70-80 dies.

Algunes escoles catalanes rebutgen les vacunes

Pel que fa a la situació de les vacunacions a Catalunya, el secretari de Salut Pública ha definit l'escenari global català com a «immillorable», tot i que ha reconegut «algun problema» molt localitzat. En concret, ha parlat d'alguns centres educatius, molt pocs, «que per la seva filosofia d'enfocament de la vida i de l'educació consideren que no cal introduir elements artificials (les vacunes), sinó que tot ha de tenir una evolució natural». 

En aquests àmbits es podria produir un brot localitzat, mentre que en qualsevol altra escola, on el nivell de vacunació està entre el 95 i el 97%, «difícilment hi haurà un problema de brot epidèmic». Segons Guix, aquests problemes cal abordar-los «de forma progressiva», sense considerar-los un problema de salut pública, però sí «amb fermesa».

També et pot interessar...