La consellera de Salut, Alba Vergés, al costat del director de Salut Pública, el 12 de març de 2020

El Govern demanarà finalment que Barcelona i Lleida passin a fase 2

Salut també vol que el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran passin a fase 3

La Generalitatproposarà que finalment Barcelona i Lleida passin a  fase 2, i que les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran  avancin a la fase 3. Això sí, segons explica Catalunya Ràdio, Salut es reserva el dret a cancel·lar la proposta per a Lleida si les coses no evolucionen  de manera favorable, després dels recents casos detectats a la regió sanitària. 

La resta de regions sanitàries, que corresponen a Girona, la Catalunya Central, i les àrees del Penedès i el Garraf, es mantindrien a fase 2, tal com ja estava previst.

Els canvis que preveu l'informe de la Generalitat  i que seran enviats aquest mateix dilluns a Madrid, es faran efectius el pròxim dilluns, 8 de juny, si Sanitat els accepta. La fase 3, a la qual accedirien les tres regions de Catalunya citades, és l'última de desescalada, prèvia ja a la famosa 'nova normalitat'.

Lleida, un cas a part

El cas de Lleida és diferent de la resta de regions sanitàries, per l'elevat risc de rebrot que s'hi confirmava i que posa en risc la seva evolució en la desescalada. El territori lleidatà finalitzava la setmana passada amb un empitjorament de la situació respecte als dies anteriors, que continua preocupant el Govern. 

Per això la proposta de Salut  podria veure's modificada, si l'evolució no és com s'espera i sorgeixen rebrots. Aquest mateix dilluns,  l'alcaldessa d'un poble lleidatà ha fet saltar les alarmes alertant d'una allau de visitants durant el cap de setmana: «S'estan perdent vides».