YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El govern espanyol posa en marxa una campanya per evitar el llançament de mascaretes a la natura

Segons l'executiu, poden tardar entre 300 i 400 anys en degradar-se

Mascaretes quirúrgiques
El govern espanyol ha dut a terme una campanya per evitar el llançament de mascaretes en entorns naturals | Newtral

El govern espanyol ha posat en marxa una campanya institucional per evitar el llançament i l'abandonament de les mascaretes en entorns naturals. Segons adverteixen, aquests productes poden tardar entre 300 i 400 anys en degradar-se, i poden afectar «en múltiples formes la flora i fauna de l'entorn, l'aigua i els sòls».

«La mascareta és per tu, no per la natura»

Si bé la utilització de les mascaretes és «indispensable» per fer front a la pandèmia, la campanya del govern demana que el seu ús no s'afegeixi als més de vuit milions de tones de residus plàstics que s'acumulen als oceans cada any. «No podem sotmetre a la natura a una nova amenaça. Els residus abandonats durant la pandèmia tardaran centenars d'anys en desaparèixer», manifesten. 

És per aquest motiu que l'executiu demana a la població fer una bona gestió dels residus, llençant els guants i les mascaretes als contenidors. A més, recomanen, sempre que sigui possible, fer un «consum responsable» adquirint productes reutilitzables

Mascaretes reutilitzables

En els últims mesos han sortit al mercat infinitat de mascaretes diferents. Algunes estan dissenyades per utilitzar-se una única vegada o per un màxim de 48 hores en total. Altres, en canvi, es poden reutilitzar després de desinfectar-les a casa. És el cas de les mascaretes de tela, que netejant-les a altes temperatures s'eliminen les partícules que hi pot haver del virus. No obstant això, al cap del temps perden la seva efectivitat i s'han de llançar.

Per solucionar aquest problema residual, molts investigadors han treballat per desenvolupar mascaretes reutilitzables durant llargs períodes de temps. Un exemple pot ser la mascareta produïda per l'empresa canadenca i3 Biomedical, que és capaç d'eliminar de forma automàtica les partícules de coronavirus que s'hi impregnen amb la tecnologia TrioMed.

Diverses empreses i centres científics i acadèmics portuguesos han desenvolupat la mascareta 'MOxATech', que permet neutralitzar el coronavirus. Els creadors asseguren que inactiva la SARS-CoV-2 amb total eficàcia fins i tot després de 50 rentades. 

Si volem anar més enllà, podem optar per l'opció que ha dissenyat l'espanyol Álvaro González. Es tracta d'una mascareta intel·ligent, sostenible i inclusiva que incorpora connexió wifi, desinfecció automàtica i fins i tot una obertura per facilitar la ingesta d'aliments. Segons assegura el dissenyador, garanteix una protecció indefinida


Comentaris

envia el comentari