Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Componentes del humo de tabaco

El govern espanyol finançarà un medicament per deixar de fumar

Estarà disponible a partir del pròxim 1 de gener de 2020

 

  

  

A partir de l'1 de gener de 2020 el Sistema Nacional de Salut  finançarà la vareniclina, el fàrmac per a ajudar a deixar de fumar, registrat amb el nom de 'Champix', després que la Comissió Interministerial de Preus hagi acordat aquest dilluns el seu finançament. L'objectiu d'aquesta mesura és aconseguir que el medicament, que per ara només és finançat a Navarra, sigui una eina de suport en els programes de deshabituació tabàquica, els quals formen part d'una estratègia integral per a disminuir el consum de tabac a Espanya.

Vareniclina és un tractament de  tres mesos, administrat per via oral en forma de comprimits, i que alleuja els símptomes d'anhela de fumar i abstinència, al mateix temps que produeix simultàniament una reducció dels efectes gratificants de fumar. Segons els resultats dels estudis científics que van portar a la seva aprovació, al cap de quatre setmanes de tractament les probabilitats de deixar de fumar es multipliquen per dues, i al cap de vuit setmanes aquesta xifra es multiplica per cinc. Continuar amb el tractament fins a dotze setmanes multiplica per once les probabilitats de deixar de fumar de manera satisfactòria.

A causa dels bons resultats que està aportant aquest tractament, la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha decidit finançar-lo, si bé es necessita que en la seva prescripció  els metges facilitin una teràpia cognitiu-conductual als pacients.

Un total de 85.000 persones van ser tractades l'any 2018

Un total de 85.000 persones a Espanya van ser tractades durant l'any passat  amb el fàrmac 'Champix' (vareniclina), segons han precisat a Europa Press des de la companyia farmacèutica Pfizer, titular de l'autorització de comercialització d'aquest medicament.

Carcedo adverteix que «no serveix de res prendre una pastilla» si no es té una voluntat «real»

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, ha avisat que «no serveix de res prendre una pastilla» si no es té una voluntat «real» de voler deixar de fumar, per la qual cosa ha comentat que la prescripció de la vareniclina, el fàrmac per a ajudar a deixar de fumar que finançarà a partir de l'1 de gener de 2020 el Sistema Nacional de Salut (SNS), dependrà del fet que la persona que ho sol·licita compleixi aquest requisit. «El medicament s'aprova i s'incorpora al SNS amb uns requisits i, d'ells, el més important és que hi hagi una voluntat real de deixar de fumar, d'acabar amb l'addicció a la nicotina» ha dit.

També et pot interessar...