L’Hospital Universitari Dexeus ha executat una operació de maluc per subcondroplàstia per primera vegada a Catalunya. Es tracta d’una tècnica que consisteix a injectar ciment ossi a la zona afectada per tractar l’edema ossi i el dolor.
El ciment ossi que s’utilitza en la intervenció està format per fosfat calci, una substància biològica, que fa que l’ós es torni més sòlid. Quan el ciment ossi entra en contacte amb la zona afectada a la temperatura corporal del pacient, uns 37 graus, se solidifica en un període de 15 minuts per fer l’ós més resistent.
Es tracta d'una intervenció que millora la qualitat de vida del pacient
El cirurgià ortopèdic de la Unitat de Maluc del Departament de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital Universitari Dexeus, Carlomany Cárdenas, assegura que «és una solució potencial pel control del dolor en pacients amb edema ossi o lesions». Malgrat que encara no s’ha comprovat si aquesta tècnica podrà substituir o ajornar l’ús de pròtesis de malucs, si que es pot afirmar que «augmenten la qualitat de vida» del pacient.
Incomporem la #cirurgia de maluc per subcondroplàstia per al maneig del dolor https://t.co/Ote6bU9qbKpic.twitter.com/8hepuZMLO0
— Hospital Universitari Dexeus (@QS_Dexeus) October 25, 2019
Es tracta d’una intervenció que necessita una planificació complexa, ja que s’ha de localitzar el punt exacte on injectar la substància. Aquesta planificació es du a terme entre el cirurgià traumatològic i el Servei de Diagnòstic per la Imatge, que col·laboren per trobar el punt clau d’accés. Pel que fa a la cirurgia, un cop planificada, és d’ingrés curt o ambulatòria i amb un procés de recuperació ràpid.