La consellera Meritxell Budó en una compareixença el dia 2 de març de 2021

El Govern demana prudència a Pedro Sánchez a l'hora d'acabar amb l'estat d'alarma

La portaveu Meritxell Budó espera i demana que la decisió es prengui en funció de les dades epidemiològiques

Aquest dimarts, dia 6 d'abril, Pedro Sánchez ha anunciat que el govern espanyol té la intenció de posar fi a l'estat d'alarma a Espanya el pròxim 9 de maig. L'anunci de Moncloa ha tingut ràpidament una resposta per part del Govern català, ja que la portaveu Meritxell Budó compareixia en roda de premsa en el mateix moment que Sánchez feia públiques les intencions de l'executiu espanyol. Tot i reconèixer que, lògicament, no sabia què havia dit exactament Sánchez, Budó ha volgut fer una petició al govern central respecte a aquesta decisió: «Espero que la decisió la prendrà en funció de com evolucionen les dades epidemiològiques. Confio i demano que sigui així».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Meritxell Budó ha recordat que «un estat d'alarma no és ideal» i que «a ningú li agrada viure sota un estat d'alarma», però que s'activa quan «hi ha la necessitat d'aplicar certes mesures que restringeixen la llibertat individual». A més, afegia que, aquestes decisions, sempre s'han dut a terme «en funció d'allò que dicten les autoritats sanitàries» perquè s'engloben en «el marc d'unes dades epidemiològiques que ens diuen que hem d'anar cap a restringir aquesta llibertat». En aquest sentit confia que se segueixin criteris epidemiològics, ja que l'estat d'alarma «serveix per aturar la pandèmia» i que s'ha de veure si el 9 de maig «està aturada o no».

Dubtes sobre la conveniència de finalitzar l'estat d'alarma

Tot i recordar que es tracta d'una valoració en calent sense conèixer tots els detalls de la decisió de Pedro Sánchez, la portaveu del Govern s'ha mostrat prudent a l'hora de celebrar aquesta intenció d'acabar amb l'estat d'alarma el dia 9 de maig. I és que, així d'entrada, Meritxell Budó ha exposat diversos dubtes, sobretot en referència a la immunitat de la ciutadania en aquelles dades. Per la representant de l'executiu català, el pròxim «9 de maig, difícilment hi haurà un percentatge de població molt elevat que estigui vacunada» i, per tant, és difícil que ja hi hagi una immunitat generalitzada. Per això, creu que «s'han d'acabar de valorar els indicadors» per tal de decidir de quina manera «hem d'abordar aquest final» de l'estat d'alarma.

Espanya finalitzarà l’estat d’alarma el pròxim mes de maig

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimarts, 6 d'abril, que «el nostre objectiu és que el 9 de maig es posi punt final a l’estat d’alarma». Per tant, la intenció de l'executiu espanyol és no prorrogar la seva vigència, que finalitza el pròxim 9 de maig. Aquesta decisió, anunciada després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, suposaria eliminar les restriccions de mobilitat, confinaments i l’anul·lació del toc de queda a totes les comunitats autònomes.

A més, el president espanyol ha reiterat que s'haurà vacunat el 70% de la població abans del setembre. El pla de vacunació en els pròxims mesos consistirà a tenir 5 milions de persones vacunades amb les dues dosis la setmana del 3 maig; 15 milions la setmana del 14 de juny i 25 milions la setmana del 19 de juliol.