Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'escull de corall es troba en una situació greu arran de l'augment de la temperatura del mar

La Gran Barrera de Corall d’Austràlia, a punt de desaparèixer

Un informe detallat alerta sobre la necessitat d’una acció nacional i global urgent arran de l’estat greu en què es troba provocat pel canvi climàtic i la sobrepesca

L'escull de corall es troba en una situació greu arran de l'augment de la temperatura del mar
L'escull de corall es troba en una situació greu arran de l'augment de la temperatura del mar | DAN PELED / AP

 

Estem perdent la Gran Barrera de Corall d’Austràlia. La pujada de les temperatures està provocant any rere any un progressiu blanqueig dels coralls, éssers que habiten en els esculls marins i que són molt sensibles als canvis de la temperatura de l’aigua dels mars i els oceans. Ara, un informe encarregat pel govern australià  confirma que la situació és «molt greu»: l’estat en el qual es troba la Gran Barrera de Corall ha passat de ser «pobre» a «molt pobre».

Aquest escull és el més important del món, amb una extensió de més 2.300 quilòmetres, alberga 400 tipus de coralls, 4.000 mol·luscos i 1.500 espècies de peixos. L’informe emès recentment per l’Autoritat de Parcs Marins de la Gran Barrera de Corall (GBRMPA en anglès) adverteix sobre la degradació de l’hàbitat i la reducció del nombre d’espècies com a conseqüència del canvi climàtic induït per l’home, així com per la pesca descontrolada, la mala qualitat de l’aigua i la manca de neteja de terres.

La Gran Barrera de Corall al límit a causa del canvi climàtic
La Gran Barrera de Corall al límit a causa del canvi climàtic | PIXABAY

 

La ministra de Medi Ambient australiana, Sussan Ley, afirma que  l’escull ha patit dos grans blanquejos durant els darrers cinc anys arran de diversos ciclons i un brot permanent d’estrelles de mar amb corona d'espines, a més dels efectes del canvi climàtic.

Una situació impossible de combatre sense compromisos

L’informe descriu la situació com la principal amenaça en la crisi climàtica, la qual  no millorarà sense una acció nacional i global urgent. Les onades de calor i el progressiu augment de les temperatures són els riscos més imminents i, de fet, ja han provocat el blanqueig massiu dels coralls en els dos terços més septentrionals de l’escull el 2016 i el 2017.

Una científica observant i analitzant l'estat dels coralls
Una científica observant i analitzant l'estat dels coralls | CORAL REEF STUDIES

 

En aquest sentit, Imogen Zethoven, directora de la Societat de Conservació Marina Australiana, ha recordat que no és la primera alerta que es rep pel que fa a l’estat de la Gran Barrera de Corall i que no s’ha procurat frenar la situació de decadència a temps. «Aquest és el tercer informe, hem tingut deu anys d’advertències, deu anys d’augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i deu anys observant l’escull anant de cap a una catàstrofe».

També et pot interessar...