ACTUALITZACIÓ - 22.05 hores
Comença el transvasament de l'òxid de propilè del tanc d'IQOXE incendiat. Els Bombers de la Generalitat fan mesurament de control i supervisen les tasques, conjuntament amb els bombers del Parc Químic tarragoní i tècnics de l'empresa.
Ha començat el transvasament de l'òxid de propilè del tanc cap a la cisterna a l'empresa de la Canonja #PLASEQCAT. #Bomberscat anem fent mesurament de control i supervisant els treballs, junt amb bombers del Parc Químic i tècnics de l'empresa. @emergenciescat
— Bombers (@bomberscat) January 16, 2020
ACTUALITZACIÓ - 21.47 hores
IQOXE va produir més òxid d'etilè del que tenia permès durant l'any 2015. La companyia va ser expedientada per la Generalitat, tot i que aquesta infracció ambiental no li va comportar cap sanció.
❗️? URGENT | IQOXE va produir més òxid d'etilè del que tenia permès durant l'any 2015 https://t.co/Gat36dQOkI#TGNDigital
— TarragonaDigital (@TGNdigital) January 16, 2020
ACTUALITZACIÓ - 19.20 hores
Les feines de transvasament de l'òxid de propilè de la planta d'IQOXE a la Canonja encara no han començat. Segons ha afirmat Òscar Peris, delegat del Govern al Camp de Tarragona, els treballs han d'iniciar-se «de manera imminent», tot i que ha remarcat que són feines molt lentes i delicades. L'operació, ara, està prevista al voltant de les 21.00 hores i es durà a terme durant la nit, amb totes les precaucions, mitjançant quaranta professionals. No se sap quant pot durar tot plegat però, des del cos de Bombers, s'ha assegurat que «no tenen pressa» i que es treballa amb reforços de seguretat per tal d'evitar fuites i qualsevol risc. L'emergència, fins que no s'efectuï el transvasament, segueix activa.
#Bomberscat amb bombers del Parc Químic i tècnics de l'empresa de la Canonja estem comprovant la instal·lació per verificar que es pot iniciar el transvasament del contingut del tanc cap a la cisterna amb seguretat. Fet que pot allargar encara l'inici del transvasament #PLASEQCAT
— Bombers (@bomberscat) January 16, 2020
ACTUALITZACIÓ - 18.51 hores
El grup parlamentari de la CUP ha presentat una bateria de preguntes al Parlament a l'entorn de l'explosió a IQOXE. Es pregunta, per exemple, si s'ha fet una valoració sobre l'activació del pla d'emergències Plaseqcat, motiu de polèmica pel fet que no es van fer sonar les sirenes de confinament, i quines mesures correctores s'han adoptat. També es pregunta per què «es va trigar tant» a informar la població, així com sobre el seguiment que el Departament de Salut està fent a les víctimes. Finalment, els anticapitalistes demanen que totes les qüestions es responguin davant les comissions corresponents per part del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i del conseller d'Interior, Miquel Buch.
ACTUALITZACIÓ - 18.15 hores
Els Mossos d’Esquadra escorcollen les oficines de l’empresa IQOXE, punt on es va produir la tràgica explosió química de dimarts, 14 de gener. Segons ha avançat 'La República Checa', agents de la policia catalana s’han presentat a les dependències que la companyia té, precisament, al municipi de la Canonja i al Prat de Llobregat (Baix Llobregat). Els Mossos han explicat a TarragonaDigital que la investigació dels fets de dimarts està en curs i que «serà molt llarga, amb moltes actuacions».
❗?♀️ ATENCIÓ | Els @mossos escorcollen dues seus d'IQOXE arran de l'explosió de dimarts https://t.co/pp1h0dCy8n#TGNDigital
— TarragonaDigital (@TGNdigital) January 16, 2020
ACTUALITZACIÓ - 15.11 hores
Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE) ha encarregat a l'Institut Químic de Sarrià (IQS) una investigació sobre l'accident de dimarts a la Canonja (Tarragonès), que s'ha saldat amb tres víctimes mortals i set ferits. La companyia confia que aquest estudi independent encarregat a «un centre universitari i d'investigació de referència internacional en el sector químic» ha de permetre esclarir els motius de l'explosió d'una de les quatre plantes de la factoria. D'altra banda, IQOXE reitera que la companyia i els treballadors, «en la mesura que les difícils circumstàncies del moment ho van permetre», van seguir els protocols de seguretat, la qual cosa va permetre, diu, l'arribada dels bombers al lloc del sinistre «en tan sols uns minuts».
ACTUALITZACIÓ - 15.00 hores
L'empresa química IQOXE, ubicada al polígon sud de Tarragona —al terme municipal de la Canonja, per ser exactes— hauria forçat al límit la planta que va explotar la tarda d'aquest dimarts, 14 de gener, més enllà de les seves capacitats reals de producció. Aquesta és la primera hipòtesi que es mou arran de l'accident, segons ha avançat la Cadena SER aquest dijous. L'emissora cita fonts properes a l'empresa accidentada, si bé en cap cas és una informació oficial relacionada amb els Mossos d'Esquadra o els Bombers de la Generalitat.
ACTUALITZACIÓ - 13.30 hores
Obertes diligències per les morts en l'explosió
El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona ha obert diligències per les morts en l'explosió de la indústria IQOXE a la Canonja. Fonts judicials han apuntat que la magistrada resta a l'espera de rebre i analitzar a fons informes de Mossos, Bombers, Protecció Civil o Inspecció de Treball per decidir si demana noves diligències i, si és el cas, investigar l'empresa per accident o per negligència. Fonts jurídiques apunten que es podria atribuir homicidi imprudent a l'empresa si es detecten negligències o deficiències de manteniment o de seguretat a la planta.
Testimonis de l'explosió de l'accident químic
A l'Òscar, el cap de planta mort en l'explosió, «l’amoïnava la seguretat de la fàbrica»
Colpidor testimoni d'un ferit a l'explosió: «Vaig notar com si se m'estigués fonent el cap»
USOC exigeix una investigació «a fons»
USOC ha exigit una revisió dels protocols d'emergència al polígon petroquímic de Tarragona després de l'explosió a la indústria de la Canonja. En un comunicat, la Federació d'Indústria d'USOC ha considerat que l'accident «va posar de manifest algunes mancances» en l'activació dels protocols d'actuació i de comunicació i en la de les alarmes.
La URV tira endavant un estudi sobre els efectes de la indústria química en la salut
L'estudi el durà a terme el grup de recerca Tecnatox-Laboratori de Tecnologia de Salut Mediambiental de la URV, amb recursos propis. La investigació vol mirar d’evidenciar, amb dades científiques, si existeix una correlació entre determinades malalties i el fet de viure al voltant de les indústries petroquímiques de Tarragona.
Tarragona fa un minut de silenci en record de les víctimes de l'explosió a la petroquímica
Tarragona ha fet aquest dijous al migdia un minut de silenci a les portes de l'Ajuntament en record de les víctimes de l'explosió de dimarts a la planta d'IQOXE. A l'acte hi ha assistit l'alcalde, Pau Ricomà, regidors de tots els grups polítics i funcionaris municipals. Dos dies després de l'accident a la petroquímica, Ricomà ha reclamat a la patronal que garanteixi la seguretat dels treballadors i del conjunt de la ciutadania per damunt de l'obtenció de beneficis. L'alcalde creu que cal un compromís «molt clar» de l'AEQT i que les mesures acordades es recullin en la negociació col·lectiva. Després de la polèmica per la no activació de les sirenes, l'alcalde ha tornat a plantejar la necessitat d'actualitzar els protocols d'informació d'aquesta mena d'incidents.
EN DIRECTE | Minut de silenci davant de la porta del @TGNAjuntament en record de les víctimes de l'incident ocorregut al Polígon Sud. pic.twitter.com/l7vC6zKjsW
— Ajuntament Tarragona (@TGNAjuntament) January 16, 2020
Pau Ricomà ha tornat a exigir seguretat i garanties a la indústria química. L'alcalde ha apuntat que les retallades de personal són «especialment sensibles» en aquest sector i que els treballadors de cap manera poden treballar «en unes condicions que no siguin les millors».
«Per damunt dels beneficis econòmics hi ha la seguretat dels treballadors i del conjunt de la ciutadania. Per tant, s'ha de ser molt exigent i cal un compromís molt clar de l'AEQT i que els convenis col·lectius recullin aquestes mesures de seguretat i la millora de les condicions laborals, tant dels que treballen en plantilla com els de les empreses subcontractades», ha declarat l'alcalde en acabar el minut de silenci.
Sobre les crítiques per la no activació de sirenes i les possibles deficiències de comunicació de la incidència, Ricomà ha insistit que «cal aplicar tecnologia del segle XXI per informar la població del que passa». «No pot ser que ens estiguem comunicant com fa 30 anys», ha insistit. En aquest sentit, el batlle s'ha tornat a mostrar partidari de l'enviament de missatges de telèfon mòbil, de forma universal, a tota la població de la zona afectada.
D'altra banda, Ricomà ha lamentat la tercera víctima mortal de l'explosió, que tot just va conèixer ahir quan tornava de visitar l'hospital de la Vall d'Hebron, acompanyat de la primera tinent d'alcalde, Carla Aguilar-Cunill. Ricomà ha informat que els altres dos ferits que es troben a l'hospital barceloní «estan fora de perill», un amb cremades al 23% del cos —principalment a la cara— i l'altre amb afectació en una mà.
ACTUALITZACIÓ - 11.34 hores
Els dos treballadors d'IQOXE que van ser traslladats a la Vall d'Hebron continuen en estat greu. Un d'ells, que va ser traslladat d'un bon principi al centre mèdic de Barcelona, està en estat molt greu. Així mateix, l'home que va ser traslladat de l'Hospital Joan XXIII a la Vall d'Hebron després de ser operat d'urgència, segueix en estat menys greu.
Treball desvela que IQOXE havia estat sancionada
Segons l'ITC, IQOXE havia estat sancionada quatre vegades en els últims anys per diversos incompliments de normativa amb multes que oscil·len entre els 2.000 i els 8.000 euros. En aquest sentit, s'ha avançat que hi haurà una investigació sobre aquest accident químic.
ACTUALITZACIÓ - 10.00 hores
El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, ha confirmat aquest dijous que les empreses químiques del Polígon Sud ja tornen a operar amb normalitat, tot i que el PLASEQCAT continuarà actiu fins que IQOXE traspassin les 75 tones de propilè, tasques que es podrien allargar durant tot el dia. Aquest líquid serà traslladat a un centre de residus, on serà destruït amb seguretat. El buidatge del tanc anirà a càrrec d'IQOXE i serà supervisat pels Bombers de la Generalitat. Per la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua ha assegurat que la qualitat de l'aigua a la zona no s'ha vist afectada per la toxicitat.
Mentrestant, els Bombers ja han portat les primeres mostres al laboratori per iniciar la investigació de les causes de l'explosió. Actualment hi ha 20 efectius dels Bombers treballant al lloc dels fets, en la fase final de l'emergència química.
Òscar Peris ha confirmat que s'ha obert un expedient i que es prendran les mesures corresponents de possibles sancions a IQOXE, quan la investigació ho permeti. El delegat del Govern insisteix que «els plans i els protocols són vius, són actius i són millorables», fent referència a l'anunci del Govern d'aquest dimecres de millorar els sistemes de comunicació als ciutadans en casos d'emergència.
NOTÍCIA - 8.00 hores
Els treballadors d'IQOXE i els Bombers de la Generalitat continuen realitzant treballs a la zona de l'explosió química d'aquest dimarts a la tarda. Aquest matí, els membres de l'empresa afectada, amb el suport dels bombers presents, han començat les tasques de buidatge del producte del dipòsit d'òxid de propilè. En total, s'han de buidar 75 tones de producte, propilè barrejat amb producte refrigerant.
Tasques de buidatge del dipòsit
Han passat més de 36 hores que el Camp de Tarragona quedava en estat de xoc per la gran explosió. Tres víctimes mortals arran de l'accident químic, treballadors que segueixen ingressats als centres mèdics i serveis d'emergència que treballen en la zona dels fets per encarrilar el tram final de l'incident.
Després de la tràgica explosió al Polígon Sud de la Canonja, s'han posat en evidència els canals de comunicació previstos en cas d'accident químic i milers de persones s'han mobilitzat a Tarragona després d'aquest succés.
Els Bombers de la Generalitat, juntament amb treballadors de l'empresa IQOXE, han realitzat, durant aquesta nit, tasques per assegurar el transvasament del producte a l'interior del dipòsit d'òxid de propilè. Els membres de l'empresa són els responsables de fer aquests treballs de buidatge i transvasar el producte, amb la supervisió d'una quinzena de dotacions dels Bombers.
Durant la nit, a La Canonja, s'ha iniciat el procés de preparació per fer el transvasament de manera segura. Està previst que es realitzi aquest matí. #bomberscat donarem suport als tècnics de l'empresa durant la maniobra@emergenciescat#PLASEQCAT
— Bombers (@bomberscat) January 16, 2020
Aquest matí, els treballadors ja han pogut accedir al Polígon Sud de la Canonja amb tota normalitat, menys per l'entrada principal de l'empresa IQOXE, on l'accés continua restringit al personal autoritzat.