La Fiscalia Anticorrupció ha desmentit aquest dimarts que estigui investigant a Barcelona un desviament de diners públics al PDeCAT. Segons 'El Periódico', l'ONG Catmon hauria rebut 10.000 euros del Canal Olímpic de Catalunya Equacat, entitat pública participada per la Generalitat, a través de factures de publicitat inserida a la revista de l'associació per un import superior al preu de mercat.
Aquests diners haurien acabat en mans del partit, segons aquesta informació, que apunta que la fiscalia hauria obert diligències per una denúncia que la Policia Nacional hauria rebut a mitjans del 2018. El PDeCAT va assegurar dilluns que no tenia constància de cap investigació i que no té cap relació amb el Canal Olímpic ni amb la Fundació Catmon.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
La investigació va sortir a la llum aquest dilluns
Aquest passat dilluns la Fiscalia Anticorrupció va començar a investigar un presumpte desviament de fons públic destinats a l'esport que haurien anat a parar a mans del PDeCAT a través d'una entitat de caire sobiranista, segons publica 'El Periódico'. Segons aquesta denúncia, l'oenagé Catmon Igman hauria rebut almenys 10.000 euros del Canal Olímpic de Catalunya Equacat, entitat pública participada per la Generalitat, a través de factures de publicitat inserida a la revista de l'associació no governamental per un import superior al preu de mercat.
Segons el rotatiu, des de Canal Olímpic de Catalunya es va sol·licitar que s'aportessin 10.000 euros a Catmon per construir uns vestidors esportius a Sarajevo. L'aleshores president de l'entitat pública, Gerard Figueras, hauria adduït que arran de l'aplicació de l'article 155, l'oenagé no podia rebre aquests diners en concepte d'ajut solidari. Aquests diners, s'afirma a la denúncia a la qual ha tingut accés 'El Periódico', haurien anat a parar al PDeCAT. El diari afegeix que Catmon està presidida per Víctor Tarradellas, exsecretari de Relacions Internacionals de CDC, i que al seu patronat hi ha hagut Francesc Dalmases, actual diputat de Junts per Catalunya.
La detenció de Tarradelles
En una altra actuació no vinculada amb aquesta, Tarradellas va ser detingut el maig del 2018 en el marc d'una operació de la policia espanyola pel suposat desviament de fons públics a través de subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona en l'època en què estava presidida per Salvador Esteve (CiU). Catmon hauria estat una de les entitats beneficiades.
D'altra banda, el rotatiu 'El Confidencial' ha publicat aquest dilluns que la Fiscalia té documents que demostrarien que el govern d'Artur Mas va pagar despeses del referèndum del 9-N del 2014 mesos després de la celebració de la consulta desviant fonts teòricament assignats a instal·lacions esportives. El Govern de Mas hauria amagat els pagaments amb presumptes factures falses emeses amb la connivència d'Unipost.
El PDeCAT nega haver rebut prestacions econòmiques
De la seva banda, el PDeCAT ha assegurat a través d'un comunicat que no té «constància» que s'hagi obert cap investigació que afecti el partit. També ha indicat que no té ni ha tingut «cap relació» amb el Canal Olímpic de Castelldefels ni amb la Fundació Catmon, i que no ha rebut «cap prestació econòmica de cap tipus» de cap d'aquestes entitats.
El partit subratlla que no rep donacions de persones jurídiques ni les ha rebut mai. I afegeix que només accepta donacions de persones físiques, tal com determina la legislació vigent que compleix «escrupolosament». Finalment, el partit afirma que està «fermament compromès» amb la transparència i amb la lluita contra la corrupció. També el president del PDeCAT, David Bonvehí ha desmentit els fets a través de les xarxes socials.
No tenim constància de res, i per descomptat desmentim totalment qualsevol desviament de diners al @Pdemocratacat. Iniciarem accions judicials contra qui vulgui embrutar el nostre nom.
La fiscalía investiga un presunto desvío de dinero público al PDECat https://t.co/QgrPEDkhut— David Bonvehí (@davidbonvehi) May 20, 2019