Un nen a un llit d'un hospital

Un nen de 6 anys i un nadó de 15 mesos, morts a Espanya per l'hepatitis infantil

El Ministeri té comptabilitzats 46 casos fins al 2 d'agost

Ja són dues les morts que ha causat una hepatitis infantil d'origen desconegut. Segons el Ministeri de Sanitat, la malaltia ha posat fi a la vida de dos nens: l'un tenia sis anys, mentre que l'altre, només tenia 15 mesos.

El passat 5 d'abril, el Regne Unit va comunicar a l'OMS els primers 10 casos d'hepatitis aguda greu d'origen desconegut.  A partir d'aquell moment, l'Organització mundial de la Salut va començar a investigar aquesta rara patologia.

Des que es va identificar el primer cas fins ara, ja hi ha constància de 46 casos i, segons Sanitat, l'evolució és positiva. Tanmateix, això no vol dir que no hi hagi hagut complicacions. De fet, d'aquests 46 nens, 3 van necessitar un trasplantament hepàtic.

Llits d'hospital
De 46 nens, 3 van necessitar un trasplantament hepàtic | Getty Images

L'edat mitjana dels casos oscil·la entre els 5 i els 6 anys, i és més freqüent en nenes (64,4%) que en nens (35,6%). Així mateix, val a dir que aquesta hepatitis també afecta menors d'un any. De fet, ja hi ha testimoni de 5 casos en nens tan petits. En efecte, 3 d'aquests no tenien més de 5 dies.

Quant a la mortalitat, de moment es registren dues morts. Aquestes, però, només s'han produït en nens que han hagut de rebre un trasplantament hepàtic, i no pas en tots. Dels tres que l'han rebut, una nena ha mostrat símptomes de millora. Desgraciadament, els altres dos han mort 24 hores després del trasplantament.

Un dels morts era un nen de 6 anys, resident a la comunitat autònoma de Múrcia. Sembla que havia començat a experimentar símptomes el passat 2 de juliol. EL 29 de juliol va patir un edema cerebral i arran d'això, se'l va haver d'operar d'urgència. 24 hores més tard moria.

Llits de l'UCI d'un hospital
Ha mort un nen de tan sols 15 mesos | Catalunya Diari

L'altra víctima ha estat un altre nen. Aquest cop, però, de només 15 mesos i d'Andalusia. A finals de juny va ingressar a l'hospital a conseqüència d'una gastroenteritis aguda bastant greu. Igual que l'anterior, va rebre un trasplantament, però també va morir 24 hores més tard. La diferència entre els dos casos és que la mort del nen andalús no s'atribueix a l'hepatitis, sinó que és fruit de la recerca retrospectiva de casos per part del Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes.

Tot i que per desgràcia ja hi ha hagut dues morts, Sanitat afirma que el nombre de morts «es troba dins dels esperats segons les estimacions realitzades amb dades dels anys previs». A més, el Ministeri ja ha dit que està col·laborant amb el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i amb l'OMS. Per tant, seguirà atent a l'evolució d'aquesta nova patologia. 

▶️ El vídeo de la setmana