Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Gairebé 30 anys d'educació viària a les escoles de Torredembarra

Acompanyem el policia local Jesús Molné a una de les xerrades que, curs a curs, fa a l'Institut Torredembarra

Jesús Molné, durant una de les seves explicacions en una de les classes de l'Institut Torredembarra.
Jesús Molné, durant una de les seves explicacions en una de les classes de l'Institut Torredembarra. | Gerard Recasens

 

És un clàssic de cada curs. Des dels alumnes més menuts fins als exalumnes que ja són pares, són milers els torrencs que coneixen el policia local Jesús Molné i que, en algun moment de la seva infància o adolescència, a l'escola o a l'institut, han assistit a les seves classes d'educació viària. L'agent 014 de la Policia Local de Torredembarra es dedica a la pedagogia per als torrencs més joves des ja fa 27 cursos.

Jesús Molné, mitja vida fent educació viària a les escoles de Torredembarra

Mitja vida a les aules, duent la canalla a una ruta amb bicicleta per ensenyar-los a circular correctament, fent-los anar a advertir conductors que cometessin alguna infracció o fent qualsevol altra activitat per inculcar, des de ben menuts, el respecte a les normes de la seguretat i del trànsit. «Ho faig perquè m'agrada molt, és una passió», confessa l'agent.

Amb la tornada a l'escola, tot just aquest dimarts, també ho fa Jesús Molné. Després d'haver iniciat el curs fent educació viària a l'Institut Ramon de la Torre abans de Nadal, ara dedicarà el mes de gener a l'Institut Torredembarra. A partir del febrer, serà el torn per a les tres escoles: Antoni Roig, Molí de Vent i l'Antina. A les dues darreres, fins i tot, fa classes amb els més petits, els nens de P-3.

Jesús Molné, a una classe de segon d'ESO de l'Institut Torredembarra

Acompanyem Jesús Molné a la seva primera classe de 2019. Encarregat, als estius, de vetllar per al correcte estat de la mar i la platja per als banyistes; Molné dedica els hiverns a unes classes d'educació viària que adapta segons l'edat dels alumnes i que, amb el temps, ha anat modernitzant.

«T'has d'anar adaptant a societat: abans, als instituts, fèiem molt d'èmfasi amb els ciclomotors, però ara n'hi ha molts menys, i en canvi, apareixen vehicle que no imaginàvem però que poden ser igual de perillosos, com els patinets elèctrics», explica a aquest mitjà. Arribem a l'aula 202 de l'Institut Torredembarra, l'habitual de la classe A de segon d'ESO.

La classe de segon d'ESO escolta atentament les explicacions de l'agent Jesús Molné.
La classe de segon d'ESO escolta atentament les explicacions de l'agent Jesús Molné. | Gerard Recasens

Tothom el coneix; tothom saluda Molné, que té una hora per introduir tots els temes que vol tractar amb els alumnes i que reblaran d'aquí a uns dies, amb una segona sessió d'una hora. El guirigall inicial, el típic entre canalla de 13 anys, es dilueix de seguida. L'experiència és un grau i Molné sap, en pocs minuts, posar-se els alumnes a la butxaca. Exhibeix simpatia, però alhora s'imposa si cal, i parla el seu llenguatge.

El trànsit, un tema impactant en la xerrada del policia local Jesús Molné amb la canalla de segon d'ESO

Molné comença explicant la seva trajectòria. «Després de fer-me practicant a la 'mili', vaig entrar a la policia com a sanitari, portant l'ambulància que teníem a Torredembarra», confessa als alumnes, a qui també explica que «després, ja em vaig bolcar amb l'educació viària, i fins avui».

És aprofitant les vivències viscudes com a policia sanitari que es guanya l'auditori. «Us puc assegurar que és duríssim anar a comunicar a uns pares que el seu fill ha mort en un accident de trànsit», diu, ras i curt, fent emmudir la classe. A través d'aquest impactant testimoni, Molné els parla del trànsit i de la conducció. Encara els queda lluny, però «prendre consciència tan aviat com es pugui és molt important», segons explica.

La classe resulta d'allò més participativa. Una de les alumnes explica, fins i tot, la pèrdua d'un familiar en accident. Jesús Molné, però, extrapola la lliçó al nivell dels alumnes.  «Alerta si aneu més d'una persona dalt d'una bicicleta, pot ser molt perillós», adverteix. Alumnes com el Mohamed, la Lucía, la Paula, el Gabi o el Narcís no dubten a debatre sobre el perill i la responsabilitat en un possible accident, encara que sigui en un mitjà tan habitual per a ells com la bicicleta.

L'alcohol i el tabac, l'altre gran tema d'interès a l'aula

L'altra gran pota de l'hora de classe d'educació viària és la del consum d'alcohol i de tabac. «Jo he vist comes etílics aquí a la Torre, el darrer el Carnaval passat», els explica Molné. «Sigueu conscients que no és cap broma, que deu minuts de pèrdua de consciència poden acabar directament amb la mort», els adverteix, davant d'alguna rialla.

«És importantíssim anar molt alerta amb l'alcohol i que,  si veieu que a algú li passa alguna cosa per culpa d'haver begut, ràpidament aviseu una ambulància o la policia local», demana Molné. «Potser us cau una 'bronca', però les 'bronques' passen;  si algú mor, això ja no s'arregla», els diu, amb tota claredat. Els alumnes li dirigeixen dubtes sobre l'alcohol i, fins i tot, una d'elles explica la seva experiència el dia que va beure's «mig cubata sense haver sopat».

Així mateix, Molné explica alguns dels components d'una cigarreta i reitera que tenen un alt risc d'addicció. «Però si tu tens consciència que no t'hi enganxaràs, no t'hi enganxes, i punt!», li replica una alumna.  La feina és de Molné per advertir-la que cal anar amb molta cautela amb el consum de tabac i del risc que suposa per a la salut.

Igualtat de sexes i combat contra el 'bullying'

La lluita per a la igualtat entre nois i noies i també per combatre el 'bullying', una pràctica que afecta milers d'adolescents arreu del país, és un altre dels temes que insisteix a tractar Molné. «Absolutament ningú té dret a fer-li passar malament a algú altre», remarca en diverses ocasions Jesús Molné.

«Tant en el tema de l'alcohol, les drogues i el tabac, com en el del 'bullying', sigueu molt conscients que no us heu de deixar manipular per ningú», els diu. «I us aconsello que sempre busqueu els amics de veritat», rebla.

Molné seguirà els propers dies la seva tasca pedagògica a l'Institut Torredembarra i també a les escoles de la vila. Seran ja 27 cursos complets formant generacions de torrencs que creixen amb el record d'haver vist inculcats, des de petits, valors i normes, i amb el record d'un policia local, Jesús Molné, que any rere any es guanya el respecte de les aules a l'hora d'impartir les seves 'classes'.