Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El fins ara candidat a les primàries de JxCat Jordi Ferrés, en una imatge cedida del 26 de novembre de 2020

Jordi Ferrés renuncia a les primàries de JxCat i demana el vot per Laura Borràs

Els comicis tindran lloc aquest cap de setmana

El fins ara candidat a les primàries de JxCat Jordi Ferrés, en una imatge cedida del 26 de novembre de 2020
El fins ara candidat a les primàries de JxCat Jordi Ferrés | ACN

Jordi Ferrés ha renunciat aquest divendres a les primàries de JxCat, tal com ha pogut saber l'ACN. L'exregidor de Sant Cugat demana ara el vot per Laura Borràs en considerar que les dues opcions «han de col·laborar i no competir». En una carta adreçada a la militància del partit -que celebra les primàries aquest cap de setmana-, a la qual ha tingut accés l'ACN, Ferrés argumenta que Borràs i ell han «coincidit en gran mesura».

Per altra banda, contraposa les seves idees amb les de l'altre candidat, el conseller Damià Calvet. Així, les primàries de JxCat per escollir candidat a la presidència de la Generalitat només tindran dues opcions: Calvet o Borràs. Ferrés acaba la carta demanant el vot per la portaveu a Madrid: «És la millor candidata i podrà ser la primera presidenta de la Generalitat». Els comicis tindran lloc aquest cap de setmana.

A la carta Ferrés argumenta que, en els diferents debats entre els tres candidats, ha comprovat que hi ha dos missatges «molt diferenciats»: «Per una banda, el missatge de Borràs i el meu propi, on queda clara la voluntat d'implementar el mandat de l’1 d’octubre de forma immediata. I per altra banda, el missatge de Calvet, que parla de ser la 'generació' que proclami la independència de Catalunya».

«És evident que Borràs i jo mateix hem coincidit en gran mesura en com afrontar els reptes econòmics, culturals, ambientals i socials del país i la seva emergència sanitària», continua Ferrés a la carta. «Francament, en aquesta campanya he comprovat que la Laura, a qui jo no coneixia abans, és una dona amb claredat d’idees, enorme qualitat humana, capacitat d´escoltar, de posar-se al servei de la gent, de ser pròxima i empàtica i, alhora, treballadora, executiva i determinada», afegeix.

És per tot això, que Ferrés conclou que la seva candidatura i la de Borràs «són opcions que han de col·laborar i no han de competir, fent que Junts abandoni definitivament l'estratègia de peix al cove i la gestió de les engrunes de l'autonomisme».

«Us anuncio que en les properes hores renunciaré a la meva candidatura, per posar-me a la seva disposició[de Borràs]i continuar treballant amb totes les meves forces perquè Catalunya esdevingui un país independent en forma de república», justifica Ferrés, que acaba la carta demanant el vot per Borràs: «Crec sincerament que és la millor candidata d'aquestes primàries i, amb el vostre suport, podrà ser la primera dona presidenta de la Generalitat de Catalunya».

 

Moviments de l'entorn de Puigdemont perquè Calvet s'imposi a Borràs

En el procés de primàries al qual Carles Puigdemont va renunciar a presentar-se, el president del partit s'ha mantingut neutral i no demanarà el suport per a cap dels tres candidats. Ara bé, en privat, Puigdemont es decanta per Calvet com a 'mal menor', tal com explica aquest dimecres, 25 de novembre, 'El Confidencial'. El conseller de Territori prové de CDC i forma part la família política de Josep Rull. És, doncs, un 'convergent de tota la vida', l'etiqueta de la qual, precisament, es volia desempallegar Puigdemont amb la fundació de JxCat.

Ara bé, el suport de Rull és gairebé inherent, i suma el d'una altra gran família convergent amb qui històricament no hi havia sintonia, la de Jordi Turull. Tant Rull com Turull disposen de força interna a JxCat atès que els seus respectius sectors a CDC s'han traslladat gairebé íntegrament a JxCat i suposen, probablement, els dos corrents interns més destacats, un factor clau que pot impulsar Calvet aquest cap de setmana.

Malgrat això, Puigdemont prefereix Calvet atesa la seva disposició a mantenir la forta influència de Waterloo en un eventual Govern, abans que una Laura Borràs descontrolada i que podria fer-li absoluta ombra. Borràs compta amb un ampli suport entre les bases del partit, les més abrandades, i també el de l'expresident Torra, amb qui representen un sector enfrontat a Puigdemont, Sànchez i el seu entorn.